Hlavní obsah

Náměstek ministra vnitra Vacek nemá maturitu, sníží mu plat

PRAHA

Ministerstvo vnitra sníží plat svému náměstkovi Jiřímu Vackovi, protože nemá maturitu a nesplňuje tak podmínky pro zařazení do nejvyšší platové třídy. Informovala o tom ve čtvrtek Česká televize. Vacek má na vnitru na starost problematiku drog a do funkce ho nominovala KDU-ČSL.

Foto: Divadlo Zaseto

Do role Jiřího Kajínka se v podání Divadla Zaseto vžívá Martin Procházka.

Článek

"Dokumenty, které v tomto směru získal v zahraničí, nesplňují standardy České republiky. Z toho důvodu mu toto bude promítnuto v platu. Plat mu bude samozřejmě snížen," uvedla v televizi mluvčí ministerstva Radka Kovářová.

Plat náměstka ministra se i s příplatky pohybuje podle ČT kolem 50 tisíc korun. O kolik přesně bude Vackovi snížen, ministerstvo nechce uvést.

"My nezkoumáme jeho výkazy o vzdělání, my zkoumáme jeho skutečné znalosti, a ty jsou neobyčejné," hájil Vacka předseda KDU-ČSL Miroslav Kalousek. Místopředseda ODS a stínový ministr vnitra Ivan Langer prohlásil, že se obává, že Vacek nemá odborné znalosti ani vzdělání.

Zákon zatím nestanoví náměstkům ministrů nutnou úroveň vzdělání. To se změní v momentě, kdy vejde v platnost zákon o státní službě. Pak se náměstci bez vysokoškolského vzdělání neobejdou.

Absolvoval protidrogovou léčbu

Vacek je znám jako kontroverzní osobnost a na veřejnosti i v mediích často prezentuje zejména svůj odmítavý postoj k drogám. V roce 1968 emigroval do Německa, kde strávil dvacet let. Od poloviny 70. let pracoval v africké Rwandě, a v roce 1989 se vrátil do Československa.

Při svém pobytu ve Rwandě začal brát drogy a po návratu z Afriky absolvoval protidrogovou léčbu. Pracoval jako laický terapeut s narkomany a v době své emigrace působil údajně téměř pět let v policejní skupině nasazené do boje proti drogám.

Od roku 1990 vystřídal řadu funkcí na ministerstvu vnitra a dva roky byl velitelem městské policie v Liberci. V roce 1997 vstoupil do KDU-ČSL. Od roku 2003 byl předsedou KDU-ČSL v Libereckém kraji. Po loňských neúspěšných volbách, kdy se do krajského zastupitelstva nedostal žádný z kandidátů KDU-ČSL, Vacek spolu s celým vedením rezignoval.

Reklama

Výběr článků

Načítám