Hlavní obsah

Nalezenci z popelnice Vendelínovi se daří dobře, jeho zachránce je už rok po smrti

Novinky, Jiří Mach

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Zatímco nalezenec z popelnice, který dostal jméno Vendelín Čtvrtek, se těší zdravému růstu v láskyplné rodině, jeho zachránce je již rok po smrti. Když bezdomovec Miroslav Szamszeli před Vánocemi roku 2007 objevil v kontejneru na pražském Spořilově novorozence, stala se z něj přes noc mediální hvězda.

Článek

Nalezenec dostal jméno Vendelín Čtvrtek a brzy se ho ujala nová rodina, u níž se mu velmi dobře daří. Spořilovský hrdina však neunesl slávu a skončil v léčebně, kde ho loni v říjnu zastihla nešťastná smrt.

Případ v předvánočním období vzbudil velkou pozornost médií a veřejnosti. O oba hlavní protagonisty bylo řádně postaráno. Szamszeli se dostal do péče psychiatrů v pražských Bohnicích, kde také později zemřel, když mu při jídle zaskočil kousek salámu a zadusil se. Vendelína si adoptovala náhradní rodina, v níž by podle informací Novinek měl být chlapec spokojený.

Ředitelka kojeneckého ústavu Thomayerovy nemocnice Jaroslava Lukešová potvrdila, že s náhradní Vendelínovou rodinou je ústav v kontaktu a jejich péči si pochvalovala. "Vendelín se má velmi dobře, prospívá, vývoj je přiměřený. Nová rodina ho přijala s otevřenou náručí a velmi ho miluje. Chlapec je osvojen,“ sdělila v pondělí Novinkám doktorka.

Podle Lukešové se vlastní rodina o dítě nikdy nepřihlásila.

Podezřelá igelitka

Příběh Vendelína Čtvrtka a Miroslava Szamszeliho začal 13. prosince před dvěma lety na Spořilově v Městské části Praha 4. Szamszeli, který tou dobou již dvanáct let žil na ulici, zahlédl, jak nějaký muž vyhodil do kontejneru igelitku. "Když jsem uviděl toho chlapa - úplně zblednul - bylo mi jasné, že něco ukradl nebo někoho zabil,“ vzpomínal později Szamszeli.

V igelitce pak objevil ke svému překvapení mimino. Ihned začal shánět pomoc, ale kolemjdoucí na jeho výzvy, aby zavolali policii, nereagovali. Naštěstí šel kolem strážník, což zřejmě dítěti zachránilo život. Do péče jej dostali zdravotníci z dětského oddělení Fakultní Thomayerovy nemocnice. Tělní teplota novorozence dosahovala sotva 25 stupňů Celsia, a když se ho podařilo dostat mimo ohrožení života, mluvili doktoři o zázraku.

Sestřičky daly nalezenci z popelnice jméno Vendelín Čtvrtek podle dne záchrany. Během několika týdnů již mohli sociální pracovníci vybírat z deseti rodin, které se přihlásily k adopci. Již 17. ledna měl Vendelín nové rodiče.

Hrdina proti své vůli?

Záchrana mimina převrátila život naruby nenápadnému bezdomovci. Vedle médií se o něj začali zajímat i politikové, kteří chtěli někdejšímu ostravskému slévači původem z Vítkova poskytnout druhou životní šanci. Za jeho hrdinský čin mu radnice hlavního města nabídla ubytování a zaměstnání. Teplá sprcha a vydatná strava znamenaly pro Szamszeliho neobvyklý komfort. Navíc články o něm a jeho fotografie začaly zaplňovat stránky tisku a zpravodajských serverů.

Postupně se ale začala projevovat stinná stránka bezdomovce Szamszeliho. Při četných rozhovorech se přiznal k psychickým problémům i potížím s alkoholem. Hned z počátku projevoval obavy, že ho objeví lidé, kteří Vendelína odložili. Azylový dům, v němž dostal bydlení, zvýšil dokonce ostrahu. Ohromný mediální zájem ovšem nepřispěl k jeho klidu. [celá zpráva]

Pod tlakem stihomamu vyskočil Szamszeli z druhého patra azylového domu. S lehčími poraněními skončil v nemocnici Na Bulovce, kde následně napadl ošetřujícího lékaře. Nakonec byl převeden do psychiatrické léčebny v Bohnicích.

Hlasy, strach a deprese

"Jeho zdravotní stav, který je provázen slyšením hlasů, strachem z pronásledování a depresemi, vyžaduje hospitalizaci. Podle pražského radního Jiřího Janečka muž není agresivní, jak psaly některé deníky, má vlastní pokoj a je v dobrém kontaktu s personálem léčebny. K jeho zdravotnímu stavu přispěl i přílišný zájem médií, před kterými má pan Szamszeli velký ostych. Útok na lékaře, jenž ho ošetřoval po útěku z azylového centra, byl prý veden strachem,“ uvedl tehdy informační server radnice. 

Časem zájem médií o hospitalizovaného bezdomovce opadal a postupně zcela utichl. Až v prosinci roku 2008, tedy rok po nalezení Vendelína, se objevila zpráva, že Szamszeli v říjnu zemřel. Spořilovský hrdina odešel ze světa v tichosti v bohnické léčebně bez vědomí médií a k tomu ne příliš heroickou smrtí. Některé informace dávají nešťastné úmrtí do souvislosti s jeho alkoholismem.

Zanechal však za sebou život v podobě Vendelína Čtvrtka, kterého zachránil před jistou smrtí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám