Hlavní obsah

Zachránce malého Čtvrtka už bydlí v azylovém domě

Právo, Jakub Mračno

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Když 13. prosince objevil sedmačtyřicetiletý Miroslav Szamszeli živého novorozence v igelitové tašce v kontejneru v Hrusické ulici na pražském Spořilově, netušil, že mu tato událost zcela změní život. Bezdomovec, který je podle svých slov původem z Vítkovic, žil totiž 15 let na ulici. Od čtvrtka má nejen střechu nad hlavou, ale i vlastní postel v samostatném pokoji v azylovém domě, jehož adresu si nepřál sdělovat.

Článek

Novou životní šanci mu nabídl pražský magistrát, kterému azylový dům patří. „Spal jsem, kde se dalo, teď přes zimu v teplovodním kanálu,“ řekl Právu hrdina předvánočních dnů.

K hygieně mu dosud sloužila ledová voda potoka Botiče, takže z teplé sprchy byl doslova nadšený. Z náhlého obratu v životě, zájmu novinářů i z pozornosti, které se mu dostalo od veřejnosti, byl ale ještě dost v šoku, hovořil potichu, vystupoval velmi skromně.

Na okamžik, kdy našel odložené miminko, prý do smrti nezapomene. „Už tak jsem byl psychicky dost mimo, ale tohle mě dorazilo. Když jsem viděl toho chlapa, který tam to dítě odhodil, úplně zblednul, bylo mi jasné, že něco ukradl nebo někoho zabil,“ popsal Szamszeli okamžik, který mu změnil život. Ačkoliv už dříve řekl, že má strach o život, včera souhlasil s tím, že rád pomůže policii s identifikací muže, kterého u kontejnerů viděl odhazovat tašku s malým chlapečkem, kterého později zdravotníci pojmenovali Vendelín Čtvrtek.

Nalezený Vendelín Čtvrtek

„Určitě bych ho rád viděl, i když jméno Vendelín se mi zrovna moc nelíbí,“ poznamenal. Muž, který původně pracoval jako slévač, přišel o střechu nad hlavou údajně už před lety, podle svých vlastních slov za to mohl alkohol.

Potom se dostal do Prahy, kde pracoval například v pivovaru Braník. „Dělal jsem i pro různé mafiány, bourací práce pro Ukrajince v centru nebo jsem skládal kamióny pro Vietnamce,“ popisoval sympatický, stále ještě zamlklý Szamszeli.

Plat čtrnáct tisíc

Teď se prý bude snažit, aby využil co nejlépe šance, kterou mu za jeho čin dali pražští radní. „V pondělí jde na pohovor, měl by pracovat jako údržbář na lodi pro bezdomovce, nástupní plat bude mít asi dvanáct až čtrnáct tisíc korun. Do té doby bude mít klid v azylovém domě, kde bude pak za standardních podmínek moci i dále bydlet,“ řekl Právu radní Jiří Janeček (ODS), který se Szamszelim osobně pohovořil přímo v jeho novém bydlišti v Praze 9.

Po letech, kdy podle svých slov sháněl den co den něco do žaludku, jak se dalo, si nyní užívá jídla v restauraci, po první výplatě, kterou by měl dostat už v únoru, se ale bude starat o všechno sám. Pokoj má pro sebe „Uvidíme ještě, jak to bude s jeho osobní ekonomikou, zřejmě budeme muset využít možnosti osobního bankrotu, protože jinak by se mu na výplatu vrhli exekutoři, to všechno teď budeme řešit ve spolupráci se sociálními pracovníky, kteří by mu měli pomoci v návratu do života,“ řekl Právu Janeček.

„Za bydlení by měl platit standardní taxu, tedy 60 korun denně, i když oproti jiným klientům má výhodu, v pokoji bude moci bydlet sám,“ dodala Lída Tomešová, zástupkyně ředitele Centra sociálních služeb a vedoucí azylového domu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám