Hlavní obsah

Nálezce pokladu na Pardubicku dostane nejvyšší možnou odměnu

Právo, Zdeněk Seiner

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Obří nádobu z bronzové slitiny objevil náhodný nálezce u obce Kladina na Pardubicku před dvěma lety. Archeologové vyčíslili její hodnotu na téměř 3,5 milionu korun, šťastlivec dostane 10 procent.

Foto: Právo

Archeolog Jan Jílek s vzácnou situlou, která bude vystavena ve stálé expozici na zámku Pardubice.

Článek

„Vzhledem k výjimečnosti tohoto předmětu určil znalec jeho kulturně-historickou hodnotu na 3 405 000 korun. My vycházíme ze zákona o památkové péči, který umožňuje vyplatit nálezci odměnu až do výše deseti procent kulturně-historické hodnoty. A přiklonili jsme se k nejvyšší možné variantě. Nálezce tedy dostane 340 500 korun,“ sdělil Právu náměstek Pardubického hejtmana Roman Línek (KPK).

Archeologové byli při nálezu trochu šokováni, protože obdobné nádoby, zvané situly, se nacházely dosud především na jihu Evropy, nebyly tak velké a ani tak zachovalé. Její odlití datovali na dobu kolem roku 900 před naším letopočtem.

Kvůli unikátnosti nálezu musel nálezce do těchto dnů trpělivě čekat na stanovení hodnoty nálezu, a tedy i výše zasloužené odměny. Znalecký posudek zpracoval Archeologický ústav Akademie věd České republiky. Vyplatí ji Pardubický kraj, protože je vlastníkem Východočeského muzea, které má teď nádobu ve svých sbírkách.

Mohla sloužit na pivo i víno

„Nálezce se zachoval správně a na místo zavolal archeologa z Vysokého Mýta. Celá mimořádně velká nádoba tak byla odborně vyzvednuta, posouzena a převezena do Východočeského muzea v Pardubicích. Její stáří bylo určeno na přibližně tři tisíce let,“ dodal Línek.

„Bronzové vědro vyniká nádhernou tepanou výzdobou s motivy slunečních kotoučů tažených labutěmi. Tato symbolika se v pravěkém vývoji objevuje především v období popelnicových polí,“ vysvětlil archeolog Východočeského muzea Jan Jílek.

„Podle dosavadních zjištění byl předmět záměrně uložen samostatně. Z jakého důvodu byla nádoba umístěna do země, bude předmětem dalšího bádání,“ pokračoval Jílek.

„Ve starověkém Řecku podobné nádoby sloužily na míšení vody s vínem. Můžeme spekulovat, že v barbarské části Evropy takové vědro také uchovávalo tekutiny, možná alkoholické nápoje typu piva, vína nebo medoviny,“ prozradil Jílek.

Situla, 60 centimetrů vysoká a 56 centimetrů v průměru, bude po rekonstrukci zámku Pardubice, zahájené letos na jaře, vystavena ve stálé expozici.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám