Hlavní obsah

Nájemce skladů ve Vrběticích podal trestní oznámení kvůli Babišovým výrokům

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Společnost Imex Group, která si pronajímala dvojici skladů ve vrbětickém areálu, v němž došlo k výbuchům uskladněné munice, podala v pondělí trestní oznámení na neznámého pachatele. Důvodem jsou některá vyjádření ministra financí Andreje Babiše (ANO) ve vysílání České televize. O podání trestního oznámení v úterý informoval Radek Ondruš, který společnost zastupuje.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr financí Andrej Babiš (ANO) v ČT

Článek

"Podali jsme trestní oznámení na neznámého pachatele, tedy na osobu, která poskytla informace panu Babišovi, které sdělil v Otázkách Václava Moravce, protože se domníváme, že tyto informace byly neveřejné a pocházely pouze a jenom z policejního spisu," řekl Ondruš.

Babiš v televizním pořadu řekl, že firma, které vybuchly dva sklady, je velice kontroverzní. "Ta firma vyvezla munici do Bulharska, kde to taky bouchlo," řekl Babiš. Firma podle něj vyvážela zbraně například i do Konga, pro které platí zbrojní embargo. [celá zpráva]

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

To Ondruš odmítá. "V Bulharsku v roce 2011 vybuchl sklad, kde byl uložen vojenský materiál tří firem. Jednou z nich byl Imex Group. Bulharská strana nikdy klienta nežalovala," zopakoval právník. Řekl, rovněž že informace o Bulharsku byla neveřejná a padla pouze při výslechu. Informace o vývozu zbraní do Konga je podle něj také nepravdivá.

Firma hodlá žalovat i Babiše

Babiš v televizi rovněž řekl, že muniční sklady den před výbuchem navštívil majitel firmy. I tato informace podle Ondruše byla neveřejná. Řekl ale, že návštěvy majitele ve skladech nebyly ničím mimořádným.

Server Týden.cz v pondělí napsal, že majitel firmy se podle Ondruše stal "podezřelým" proto, že byl den před výbuchem zapsán v knize na vrátnici, když si vyzvedával klíč od skladu. Když ovšem klíč vyzvedával někdo z jeho kolegů, majitel v knize zapsán není, i když přijel také, uvedl právník.

Ministra měl o detailech vrbětických výbuchů informovat náměstek ministra obrany. [celá zpráva]

Firma připravuje i civilní žalobu na Babiše. Podle Ondruše je ale otázka, jestli inkriminované výroky pronesl jako soukromá osoba, nebo jako ministr. "Pokud to řekl jako soukromá osoba, pak je samozřejmě otázka, kdo mu jako soukromé osobě tyto informace poskytl. Pokud se ty informace dozvěděl jako člen vlády a použil je v soukromé věci ze soukromých důvodů, je to něco jiného, než kdyby je použil jako místopředseda vlády. Ale to je otázka dalšího šetření," řekl Ondruš.

Výbuchy ve Vrběticích
Ve Vrběticích vybuchl 16. října sklad číslo 16 s 58 tunami vojenského materiálu, tedy munice i zbraní. Zahynuli přitom dva zaměstnanci. Další sklad, číslo 12, s 98 tunami vojenského materiálu explodoval 3. prosince. Oba sklady si pronajímala společnost Imex Group. Policie obě události vyšetřuje jako úmyslné obecné ohrožení, pracuje na nich tým Policejního prezidia.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám