Hlavní obsah

Nahradit Valachovou by mohl její náměstek Štech

Právo, jim

Po nečekané rezignaci ministryně školství Kateřiny Valachové (ČSSD) se spekuluje, že by ji mohl nahradit její dosavadní náměstek a poradce premiéra Stanislav Štech.

Foto: MŠMT

Náměstek ministryně školství Stanislav Štech

Článek

V hledáčku premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) se už Štech coby možný ministr školství objevil, a to v létě roku 2015 po rezignaci Marcela Chládka (tehdy ČSSD). Nakonec však Sobotka upřednostnil Valachovou. Štech byl nakonec na ministerstvo nominován sociální demokracií na pozici politického náměstka.

Nyní v jeho prospěch hraje i fakt, že je dobře obeznámen s veškerou agendou ministerstva, na niž by byl schopen navázat.

„Na těch pět měsíců je třeba tam mít člověka se znalostí dosavadních kroků a dotáhnout rozdělanou práci do konce. Budu-li osloven premiérem, tak o tom budu uvažovat,“ řekl Právu Štech. Podle jeho slov se však na něj zatím nikdo neobrátil.

Velké gesto, kandidovat může

Štech je profesorem Pedagogické fakulty Univerzity Karlovy v Praze. Zaměřuje se na pedagogickou psychologii. V letech 2003 až 2015 vykonával funkci prorektora.

Valachová oznámila v úterý rezignaci k 31. květnu s tím, že chce ještě v Senátu prosadit kariérní řád pro učitele. Odstoupit se rozhodla kvůli aféře s údajně nekalým přerozdělováním dotací na sport, kvůli níž skončili ve vazbě šéf Fotbalové asociace ČR Miroslav Pelta a ministerská náměstkyně pro sport Simona Kratochvílová.

Podle svých slov Valachová nechtěla zavdávat příčinu ke kritice ze strany šéfa ANO Andreje Babiše, ale naopak mu dát příklad, jak se zachovat při problémech.

Na druhém místě kandidátce ČSSD ve Středočeském kraji zůstává. Podle Sobotky není pro zrušení její kandidatury důvod. „Ona nic neudělala. Udělala naopak velké gesto ve prospěch politické kultury,“ řekl v úterý Sobotka.

Reklama

Související témata:

Související články

Ministryně Valachová rezignuje

Ministryně Kateřina Valachová (ČSSD) se rozhodla rezignovat. Svůj krok konzultovala s předsedou vlády Bohuslavem Sobotkou (ČSSD). Uvedla, že ve stávající...

Politici ocenili demisi Valachové

Nejen opoziční politici v úterý vpodvečer ocenili ministryni školství Kateřinu Valachovou (ČSSD) za rozhodnutí nést politickou odpovědnost za její resort...

Výběr článků

Načítám