Hlavní obsah

Nadhodnocený majetek? Stát nám zatím vydal to nejméně cenné, brání se církve

Právo, Oldřich Danda

Podle církevních představitelů i pravicových politiků nižší ohodnocení vydávaného církevního majetku Českým statistickým úřadem (ČSÚ) nijak nezpochybňuje restituční zákon a 59 miliard korun vyplácených náhrad. Církve tvrdí, že nižší průměrná tržní cena dosud vydaného majetku vyplývá z toho, že stát zatím vydal jen ten nejméně hodnotný.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Jak v pondělí informovalo Právo, ČSÚ pro statistické potřeby spočítal a ohodnotil majetek, který stát předal církevním subjektům do konce roku 2014. Dospěl k tomu, že průměrná tržní cena vydané zemědělské půdy je 7,5 koruny za metr čtvereční. A v případě lesních pozemků se pohybuje mezi jednou až deseti korunami.

Církevní komise Topolánkovy vlády v roce 2007 spočítala, že průměrná cena metru čtverečního zemědělské půdy původního církevního majetku je 44,4 koruny a v případě lesů 27,7 koruny.

Šéf ústavně-právního výboru Sněmovny Jeroným Tejc (ČSSD) Právu řekl, že čísla ČSÚ ukazují, že soc. dem. měli pravdu.

Částka je jednoznačně přemrštěná
Jeroným Tejc

ČSSD v době vzniku zákona argumentovala, že pokud by se postupovalo stejnou metodou, jakou stát oceňoval nároky restituentů z řad fyzických osob, tak by vláda došla k maximální ceně 11,8 koruny za metr zemědělské půdy a v případě lesů 16,13 koruny za metr.

„Podle našeho názoru je ta částka jednoznačně přemrštěná,“ uvedl Tejc. Podle něj má zákon ještě jiné slabiny. „Protože ten zákon není výčtový, tak nevíme, co vlastně bude vydáváno a zda nebude prolomena restituční hranice roku 1948 a zda některé majetky nejsou hrazeny dvakrát. Tedy vráceny i zaplaceny v rámci náhrady,“ řekl Právu Tejc.

„Finanční náhrada je za lepší parcely“

Podle biskupského sekretáře Tomáše Holuba ceny nebyly nadhodnocené, protože nevydávaný majetek, za který se vyplácí miliardová náhrada, má mnohem větší hodnotu, protože se z těchto pozemků staly většinou stavební parcely.

„V žádném případě to nezpochybňuje naši argumentaci, naopak to potvrzuje, že stát zatím vydal ty nejméně hodnotné věci,“ řekl Právu Holub.

Také tvůrci zákona trvají na svém. Podle poslance ODS Marka Bendy se církvím nevydává hlavně majetek, který dnes vlastní lidé, obce nebo kraje. „Náhrada se vyplácí za majetek, který nelze vydat, a ten je nyní uvnitř měst a obcí a je zastavěný,“ uvedl Benda.

V případě lesů si Holub myslí, že Lesy ČR jim vrátily méněhodnotné pozemky. „Zatím nám byly vydány ty nejhorší kusy lesů, kde je samozřejmě cena nejnižší. Ty nejkvalitnější lesy na Broumovsku a v Jeseníkách jsme zatím zpět nedostali,“ dodal Holub.

Benda si myslí, že odhady ČSÚ jsou u lesní půdy v podstatě nepodstatné. „Protože tady se s lesní půdou téměř neobchoduje, protože většinu drží stát a obchodů je málo, aby to bylo vypovídající,“ uvedl Benda.

Podle šéfa poslanců TOP 09 a Starostů Miroslava Kalouska výpočty církevní komise potvrdily dva nezávislé audity. „Ten základní problém není v tom, jak se odhadovala hodnota majetku, ale v tom, že ho komunisté ukradli. Kdyby ho neukradli, nemuseli jsme se tím zabývat,“ řekl Právu.

Reklama

Výběr článků

Načítám