Hlavní obsah

Nad Prahou se proháněly historické letouny

– Kbely
Novinky, vrb

Historickou událost návratu československých stíhacích letců na ruzyňské letiště v roce 1945 připomněla úterní letecká exhibice letounů na vojenském letišti v pražských Kbelích.

BEZ KOMENTÁŘE: Historická letadla nad PrahouVideo: Novinky

 
Článek

Sedm letounů vzlétlo z letiště v Mostě a přistálo na základně Vzdušných sil AČR Praha-Kbely. Hlavní stroj formace, historický dvojplošník An-2, přiletěl v doprovodu šesti sportovních letounů Zlín 326 a Zlín 526. Úkolem osmého letounu Cessna bylo celou událost zaznamenávat.

Projekt „Naši se vracejí“ je připomenutím návratu československých letců z Velké Británie v srpnu 1945. Tehdy přiletělo na ruzyňské letiště 54 spitfirů ze všech tří československých stíhacích perutí RAF.

Součástí několikaměsíčního projektu společnosti Eduard Model-Accessories s názvem „Naši se vracejí” bylo také vytvoření tematické stavebnice a poštovní známky. Činnost příslušníků československého letectva v jednotkách britské Royal Air Force během druhé světové války hrála důležitou roli v boji proti německému nacismu.

Mezi úspěchy československých bojovníků v rámci RAF patří například 365 sestřelených nepřátelských letadel.

Projekt vznikl ve spolupráci s veteránskou organizací českých druhoválečných letců, Sdružením československých zahraničních letců 1939-45. Část zisku z celého projektu bude také členům organizace věnována.

Reklama

Výběr článků

Načítám