Hlavní obsah

Na zmrzlíky s deštníky

Spíše deštníky než teplým oblečením se bude třeba letos vybavit pro nadcházející tři dny ledových mužů. Pankrác, Servác a Bonifác mají od 12. do 14. května přinést ranní mrazy, ale meteorologové předpovídají spíše oblačné počasí a déšť.

Foto: David W Cerny, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Oproti začátku týdne se má také podstatně ochladit, ale ne pod bod mrazu, takže zemědělci a zahrádkáři se o svou úrodu bát nemusejí.

„Zmrzlíky nám letos překryje oblačnost,“ uvedl Rudolf Kovařík, meteorolog a pozorovatel přírody ze Šindelové na Sokolovsku. Proudění velmi teplého vzduchu od jihu, které přinese ještě v úterý odpolední teploty až k 27 stupňům, vystřídá nejméně do soboty studená fronta s tlakovou níží s deštěm a přeháňkami. Nejdeštivější bude podle Kovaříka středa.

Déšť pomůže přírodě

V ranních hodinách se mají ve středu teploty pohybovat kolem deseti stupňů nad nulou, ale o moc více neporostou ani přes den, maximálně ke 14 stupňům. Oteplovat se podle něj začne pomalu až v neděli.

Meta pro letní den byla pokořena na 50 stanicích, v Plzni naměřili 28 stupňů Celsia

Domácí

Kovařík je optimista a věří, že by zahrádkáři a zemědělci mohli mít na nějaký čas klid od mrazivých rán. „Mezi pátým a devátým červnem by se ale mohli objevit takzvaní malí zmrzlíci,“ připomněl další z pranostik.

Deštivé počasí bude mít své výhody. „Vlhkost pomůže přírodě. Navíc začíná hlavní alergen sezony, bříza, která je v nižších polohách už v květu, ve středních polohách začíná kvést. K tomu se přiřazují ovocné stromy a okrasné keře jako zlatý déšť a podobně, takže se s deštěm nebudou pyly tak šířit jako třeba v roce 2018, kdy se alergici doslova dusili,“ připomněl Kovařík.

„Na houby to ale ještě nebude. Byly chladné noci a na horách sníh, tak se plísně začnou tvořit v lesích až ve chvíli, kdy budou i noci s teplotami nad nulou. Pak přijdou i houby. Podobně to bude také s trávou, jak bude párkrát přes noc nad nulou, tak poroste jedna radost. Pak nebudeme se sekačkou stíhat,“ dodal.

Reklama

Výběr článků

Načítám