Hlavní obsah

Na Zlínsku vzpoura proti e-neschopenkám

Praktičtí lékaři Zlínského kraje se cítí poškozeni tím, že nedostanou úhradu za elektronické neschopenky. Od ledna proto nebudou tyto neschopenky vystavovat. Novináře o tom informoval krajský zástupce všeobecných praktických lékařů Zlínského kraje Lubomír Nečas.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Prohlášení odhlasovalo více než 80 všeobecných praktických lékařů Zlínského kraje, kteří se zúčastnili pondělního semináře praktiků ve Zlíně. V kraji je podle Nečase celkem 290 praktických lékařů.

„Jsme pobouřeni tím, že ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) odmítla nám lékařům poskytnout požadovanou úhradu nákladů spojených s pracovní posudkovou činností a vystavováním elektronických neschopenek. Rozšíření softwarových modulů na elektronické neschopenky bude v prvním roce provozu pro každého z nás představovat částku minimálně pět tisíc korun. Přičemž vystavení každé jednotlivé neschopenky není hrazeno ani ze zdravotního pojištění, ani ze sociálního pojištění zaměstnanců,“ sdělil Lubomír Nečas.

Na protest proti rozhodnutí ministryně nebudou prý lékaři od 1. ledna 2020 ve Zlínském kraji vystavovat pacientům neschopenky elektronicky. „Neschopenky budeme vystavovat pouze v papírové podobě na nových tiskopisech, v souladu se zákonem,“ napsal Nečas.

Správa sociálního zabezpečení začala testovat e-neschopenky

Domácí

Vládní koalice ANO a ČSSD se shodla, že za vypsání e-neschopenky nebudou lékaři dostávat platbu. Vláda předpokládá, že elektronická varianta proces oproti papírové zjednoduší, úhrada proto nedává smysl. Prezident České stomatologické komory Roman Šmucler nedávno v České televizi uvedl za Koalici soukromých lékařů, že ambulantní lékaři by si představovali platbu třikrát 100 korun za vypsání neschopenky, vydání lístku na peníze a zrušení neschopenky.

Prohlášení pošlou praktici ze Zlínského kraje svým kolegům v republice. Podle Nečase chtějí svým postojem ještě rozpoutat diskusi. „Měli by se k tomu vyjádřit poslanci. Uvidíme, jaká bude reakce,“ uvedl Nečas.

„Současně důrazně upozorňujeme nemocnice, ambulantní specialisty i stomatology na to, že v případě pracovní neschopnosti pacienta vystavení neschopenky spadá také do jejich povinností. My je v tomto nahrazovat nebudeme,“ uzavřel Nečas.

Reklama

Související články

Zeman podepsal start elektronických neschopenek

Prezident Miloš Zeman podepsal novelu zákona o nemocenském pojištění, která zavádí projekt elektronické neschopenky. Fungovat by e-neschopenka měla začít od...

Výběr článků

Načítám