Hlavní obsah

Na zakázky na obraně dohlížejí lidé z kauzy Promopro

Právo, Jakub Svoboda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na mnohamiliónové zakázky na ministerstvu obrany nyní dohlížejí dva bývalí pracovníci Sekce pro předsednictví ČR v Radě EU tehdejšího vicepremiéra Alexandra Vondry (ODS). Ta přitom měla na starosti přípravu a realizaci podezřelé více než půlmiliardové zakázky pro firmu Promopro, kterou nyní šetří policie.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministr obrany Alexandr Vondra (ODS)

Článek

Právo tyto informace týkající se personálních přesunů z Úřadu vlády do resortu obrany zjistilo z internetové stránky ministerstva obrany a dalších veřejných zdrojů.

První z Vondrových oblíbenců je právník František Nadymáček, který v rámci sekce pro předsednictví pracoval jako právník v odboru rozpočtu a veřejných zakázek. Loni v srpnu ho Vondra na ministerstvu obrany pověřil řízením mocného Úřadu dohledu nad akvizicemi – a jak stojí v Nadymáčkově oficiálním životopisu na webstránce ministerstva – „v přímé podřízenosti ministra obrany České republiky“.

Úřad dohledu nad akvizicemi dohlíží na všechny civilní i vojenské zakázky od ministerstva obrany s pravomocí učinit různá definitivní rozhodnutí včetně toho, že zakázku může rovnou zamítnout. Nadymáček je tak v tomto ohledu pravou rukou Vondry.

„Po tři roky spolupracoval na přípravě českého předsednictví, měl na starosti právě výběrová řízení a akviziční proces. Já spoléhám na to, že mi pomůže vnést do situace a metod práce pořádek a transparenci,“ uvedl na adresu Nadymáčka při příležitosti jeho jmenování Vondra.

Podle informací serveru Euroskop byl Nadymáček už během příprav předsednictví zástupcem ředitele odboru rozpočtu a veřejných zakázek a měl na starosti „veřejné zakázky, přípravu zadávacích podmínek, přípravu smluv, organizaci zadávacích řízení, jednání s dodavateli a partnery“.

Druhým z Vondrových bývalých lidí z doby předsednictví, který posléze nalezl uplatnění ve Vondrově současném působišti, je ředitel kabinetu ministrova prvního náměstka Jiřího Šedivého Ondřej Kovařík.

Druhý muž dohlížel na akce předsednictví

V sekci pro předsednictví EU byl zástupcem ředitele odboru logistiky a organizace, který se podílel na vyjednávání a zajišťování podkladů a jejich zpracování pro zakázky, mezi nimiž vysoko vyčnívala právě ta Promopra. Podle Euroskopu měl Kovařík dohlížet hlavně na technické a bezpečnostní zajištění akcí pořádaných v rámci předsednictví.

Kovařík nyní z titulu své funkce vede kompletní agendu prvního Vondrova náměstka a spolupodílí se tak na řízení akvizic pro armádu. Sekce vyzbrojování spadající pod Šedivého je přitom největším zadavatelem resortu obrany.

Dlouhou dobu se hovořilo o přípravě výběrového řízení, které se poté nekonalo.
zástupce uchazeče o zakázku, kterou získalo Promopro

Do soutěže chtěla jít i další firma

Právu se také podařilo získat stanoviska několika firem, které o audiovizuální zakázku v době předsednictví usilovaly a přišly s Vondrovými lidmi do styku.

„Rok před předsednictvím, konkrétně 3. prosince 2007, jsme s kolegou Karlem Knetlem, ředitelem naší pronájmové divize, byli pozváni na úřad vlády k jednání. Za EU tam by pan Didier Hespel, za ČR pak zástupce ředitele odboru logistiky a organizace Sekce pro předsednictví ČR Ondřej Kovařík,“ řekl Právu David Lesch z vedení společnosti AV Media, která měla o zakázku, kterou nakonec získalo Promopro, velký zájem.

„Jednali jsme v podstatě o technických specifikacích a podmínkách, které je potřeba splnit. Tehdy jsme panu Hespelovi poskytli informace, že používáme identickou techniku s předpisy a standardy EU,“ pokračoval Lesch.

„Pan Kovařík pak ještě tyto technické specifikace poslal ve Word dokumentu. Toto byly podmínky pro to, aby firma mohla poskytovat služby pro oficiální jednání EU – kabiny, technologie, mikrofony, apod. Na toto jsme reagovali, že tyto technické standardy splňujeme,“ uvedl Lesch.

Další jednání už ale podle něj neproběhlo. „Dlouhou dobu se hovořilo o přípravě výběrového řízení, které se poté nekonalo,“ dodal Lesch.

Kromě Česka působí společnost AV Media třeba i v Polsku. Má přes 160 zaměstnanců, zabývá se audiovizuální technikou. V roce 2008 dosáhla obratu přes 500 miliónů Kč. To je téměř čtyřikrát vyšší obrat, než jaký tehdy mělo podle záznamů v obchodním rejstříku Promopro.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám