Hlavní obsah

Na Vysočině přetekla hráz rybníka, voda zatopila domy

Havlíčkův Brod

V Nové Vsi u Chotěboře na Havlíčkobrodsku přetekla v noci na pondělí hráz rybníka. Voda se dostala do šesti domů, 20 lidí bylo preventivně evakuováno.

Foto: ČHMÚ

Množství srážek, které spadlo v ČR za poslendích 24 hodin. Nejvíce pršelo na vysočině a ve východních Čechách.

Článek

Evakuovaní lidé podle policejní mluvčí Dany Čírtkové nocovali u příbuzných. V obci kromě hasičů pracovali také elektrikáři a plynaři.

Na Vysočině a ve východní části Čech v neděli a v noci na pondělí vydatně pršelo, místy napadlo až 40 mm srážek. Jen na Havlíčkobrodsku měli hasiči v souvislosti s počasím od nedělních 20:00 přes 20 výjezdů. V Nasavrkách nebo Dolní Krupé uvolňovali odtok potoka, v Olešnici kontrolovali okolí rozvodněného potoka. Odčerpávat vodu museli v obci Lučice, Jakubovice nebo Nový Dvůr.

Vydatné deště zasáhly Vysočinu i minulý týden, v pátek bylo kvůli rozvodňujícím se řekám a potokům evakuováno několik táborů.

Přechod srážek v noci na pondělíVideo: windy.com

Zatopený sklep ve školce

Vlna silných bouřek s přívalovými srážkami prošla i Pardubickým krajem. Nejvíce zasáhly Chrudimsko.

Foto: HZS Pardubického kraje

Nedělní večerní bouřky přinesly hasičům práci zejména s čerpáním vody v zatopených objektech.

„Od nedělní osmé hodiny večerní do 22. hodiny evidujeme 16 výjezdů,“ uvedli v pondělí ráno hasiči s tím, že nejčastěji zasahovali při čerpání vody a čištění propustků.

V Seči zasahovali i v mateřské školce, kam voda přitékala do sklepa. Hasiči vyčistili ucpaný kanálek, aby voda mohla odtékat. V obcích Běstvina a Načešice zase monitorovali rybníky a ve Vápenném Podolu musela jednotka upouštět vodu z požární nádrže, která se přelévala.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám