Hlavní obsah

Na východě Čech padal písek ze Sahary

Aktualizováno

Na východě České republiky padal ve středu jemný písek ze Sahary. Uvedl mluvčí Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) Petr Dvořák. Podobná situace byla i v některých dalších zemích Evropy.

Foto: Český hydrometeorologický ústav

Písek na vozidle.

Článek

Písek se projevil jako červenožlutý poprašek, který ulpíval například na karoseriích automobilů.

„Výškové jižní až jihozápadní proudění k nám přináší vzduch z oblasti severní Afriky. Zvířený saharský písek je vynášen do střední troposféry a výškovým prouděním transportován přes západní Středomoří nad část Francie, alpskou oblast, Slovinsko a dále nad Česko a Slovensko,” uvedl Dvořák, podle něhož v Alpách v noci padal sníh s jemným žlutohnědým zabarvením.

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

Vrstvička saharského písku pokryla Hradec Králové.

„U nás byl tento zajímavý jev pozorován mezi 7. a 12. hodinou v Hradci Králové, Čáslavi a Kutné Hoře,” konstatoval Dvořák. Meteorologové mají informace, že jemný písek padal i v Itálii, Francii a Slovinsku.

„Koncentrace polétavého prachu zůstávají v normálu, žádné nebezpečí nehrozí,” doplnil mluvčí.

„Nevěřil jsem, že by dnes padal v Hradci saharský písek, ale opravdu. Je to všude, na autě, na popelnicích i na kolečku před obchodem,“ nestačil se odpoledne divit vedoucí jednoho z obchodů na královéhradeckém Slezském Předměstí. „Musel to být ráno ten velký černý mrak,“ dodal.

Foto: Český hydrometeorologický ústav

Prach nad Evropou

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám