Hlavní obsah

Na východě Čech padal písek ze Sahary

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Na východě České republiky padal ve středu jemný písek ze Sahary. Uvedl mluvčí Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) Petr Dvořák. Podobná situace byla i v některých dalších zemích Evropy.

Foto: Český hydrometeorologický ústav

Písek na vozidle.

Článek

Písek se projevil jako červenožlutý poprašek, který ulpíval například na karoseriích automobilů.

„Výškové jižní až jihozápadní proudění k nám přináší vzduch z oblasti severní Afriky. Zvířený saharský písek je vynášen do střední troposféry a výškovým prouděním transportován přes západní Středomoří nad část Francie, alpskou oblast, Slovinsko a dále nad Česko a Slovensko,” uvedl Dvořák, podle něhož v Alpách v noci padal sníh s jemným žlutohnědým zabarvením.

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

Vrstvička saharského písku pokryla Hradec Králové.

„U nás byl tento zajímavý jev pozorován mezi 7. a 12. hodinou v Hradci Králové, Čáslavi a Kutné Hoře,” konstatoval Dvořák. Meteorologové mají informace, že jemný písek padal i v Itálii, Francii a Slovinsku.

„Koncentrace polétavého prachu zůstávají v normálu, žádné nebezpečí nehrozí,” doplnil mluvčí.

„Nevěřil jsem, že by dnes padal v Hradci saharský písek, ale opravdu. Je to všude, na autě, na popelnicích i na kolečku před obchodem,“ nestačil se odpoledne divit vedoucí jednoho z obchodů na královéhradeckém Slezském Předměstí. „Musel to být ráno ten velký černý mrak,“ dodal.

Foto: Český hydrometeorologický ústav

Prach nad Evropou

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám