Hlavní obsah

Na vnitru si náměstci loni přišli na odměnách na statisíce

Jeden z náměstků bývalého ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD) měl v roce 2021 ze své funkce vyšší měsíční příjem než šéf resortu. S odměnami by pak Hamáčkův plat překonali další čtyři. Data zveřejnila na webu platyuredniku.cz organizace Hlídač státu.

Foto: Milan Malíček, Právo

Bývalý ministr vnitra za ČSSD Jan Hamáček

Článek

Ministerstvo vnitra poslalo iniciativě platy devíti náměstků působících v loňském roce na vnitru. Na webu jsou uvedeni anonymně.

Za čtyři měsíce ve funkci měl loni „náměstek 5“ bez odměn hrubý příjem 933 238 Kč, tzn. v průměru 233 309 korun za měsíc.

Hamáček měl jako místopředseda vlády hrubý měsíční příjem 209 309 korun bez náhrad. Náhrady slouží ministrům k pokrytí nezbytných výdajů k výkonu funkce.

S odměnami by pak Hamáčkův plat překonali další čtyři náměstci, kteří na ministerstvu pracovali celý uplynulý rok. Nejvyšší průměrný hrubý příjem měl z nich „náměstek 9”, ve výši 2 697 047 Kč, Hamáček bral něco přes 2,5 milionu.

Hamáček si našel práci. Bude kopat za české zbrojaře

Domácí

Současný ministr vnitra Vít Rakušan k tomuto zjištění Novinkám řekl: „Jde o platy za rok 2021 nastavené minulým vedením resortu, které se tedy mého působení na ministerstvu vnitra nijak netýkají. Nemohl jsem je ovlivnit a vlastně mi ani nepřísluší hodnotit, jakou práci tito náměstci odváděli v době, kdy jsem nebyl ministrem vnitra. Mohu pouze garantovat, že v letošním roce se platy náměstků spolu s odměnami budou striktně odvíjet od toho, jak kdo svou práci a s jakým nasazením vykonával.“

Pirát bere dvakrát méně

Rakušan má náměstků celkem devět. K sedmi, kteří na resortu zůstali po Hamáčkovi, jmenoval náměstky z ODS a Pirátů.

Zmíněný náměstek za Piráty Novinkám sdělil, že jeho plat dělá kolem 100 tisíc hrubého měsíčně. To je tedy asi poloviční plat ve srovnání s ostatními náměstky z Hamáčkovy éry.

Ze zveřejněných dat (některá ministerstva poslala neúplné údaje, pozn. red.) je průměrný roční příjem náměstků ministra vnitra do očí bijící. I bez odměn brali někteří více než řadoví ministři.

Např. „náměstek 3“ měl loni průměrný hrubý příjem 2 232 516 Kč (bez odměn). Průměrný hrubý plat ministra činí ročně 2 077 963 Kč.

Náměstci ostatních resortů přitom berou méně. Např. na ministerstvu financí, které mělo stejný počet náměstků jako vnitro, má nejvyšší roční hrubý příjem náměstek s necelými dvěma miliony korun (bez odměn). Platy ostatních se od těch Rakušanových liší v řádech statisíců korun.

Současné platy Rakušanových náměstků Novinky zjišťují.

Rakušan žádá Ukrajinu, aby její policie prověřila příjezdy Romů

Domácí

Výběr článků

Načítám