Hlavní obsah

Na Václavském náměstí protestovali lidé proti pandemickému zákonu

Aktualizováno

Na Václavském náměstí v sobotu odpoledne demonstrovalo 300 až 400 lidí proti pandemickému zákonu. Protest sestávaný z hudby a improvizovaných vystoupení začal po 14:00 a trval zhruba do 18:30 hodin, kdy se část účastníků vydala se svíčkami a lampiony na pochod Prahou a směrem k úřadu vlády, kde chtějí akci zakončit tichým protestem. Akci pořádala nezávislá studentská iniciativa Jdeme společně.

Foto: Michaela Říhová, ČTK

Shromáždění na podporu zrušení pandemického zákona, 5.února 2022 v Praze na Václavském náměstí

Článek

Organizátoři z pódia doplněného velkoplošnou obrazovkou během akce vyzývali účastníky, aby si zazpívali a zatancovali a bavili se mezi sebou o současné situaci ve společnosti ovlivněné pandemií koronaviru. Na pódiu mohl kdokoliv vystoupit a řéci svůj názor. Někteří vystupující zazpívali nebo recitovali básně, zahráli i příznivci hnutí Hare Krišna.

„Svedla nás dohromady jedna společná věc a tou je útlak, který se nyní vyskytuje nejen na školách a univerzitách, ale i v celé společnosti. Nechceme se podvolit bezdůvodnému nátlaku. Jsme ti, kteří kriticky přemýšlejí a nekonají bezmyšlenkovitě a slepě,“ uvedli organizátoři akce.

Novelu pandemického zákona schválila ve čtvrtek poslanecká sněmovna. Protikoronavirová mimořádná opatření podle ní budou moci zahrnout širší okruh činností než teď.

Šibenice před Sněmovnou je přestupek

Krimi

Úřady budou moci nařídit testování na covid-19 také například podnikatelům, studentům, žákům a předškolákům, nejen zaměstnancům a jiným pracovníkům. V blízkosti Poslanecké sněmovny ve dnech, kdy dolní komora novelu projednávala, opakovaně odpůrci novely pandemického zákona protestovali.

Svolavatelem akcí byla iniciativa Chcípl PES. Další demonstrace proti pandemickému zákonu chce iniciativa uspořádat před Senátem, který bude novelu posuzovat.

Foto: Michaela Říhová, ČTK

Shromáždění na podporu zrušení pandemického zákona, 5. února 2022 v Praze na Václavském náměstí

Reklama

Výběr článků

Načítám