Hlavní obsah

Na Václavském náměstí lidé vzpomínali na Havla, průvod vyšel na Hrad

Praha

Na Václavském náměstí v Praze se v úterý v podvečer sešlo několik stovek lidí, kteří vzpomínali na prezidenta Václava Havla, od jehož smrti uplynul jeden rok. Někteří zapalovali svíčky u sochy sv. Václava nebo se dívali na záznam loňského koncertu z Lucerny, který byl zorganizován na Havlovu počest krátce po jeho smrti. Průvod asi tří set lidí poté vyšel směrem na Hradčany.

Lidé si na Václavském náměstí připomněli rok od smrti Václava HavlaVideo: Novinky

 
Článek

V poklidné atmosféře organizátoři vyzývali kolemjdoucí, aby se připojili k akci, která si připomíná první výročí od exprezidentova úmrtí. Část z lidí měla balónky, na něž psali přání o tom, kam by se země v budoucnu posunout a jak by měla vypadat.

Shromáždění organizátoři svolali s podtitulem S Havlem dál. Příchozí mají v plánu se vydat v průvodu na Hradčanské náměstí. "Důležité je, že jsme se tady sešli a že lidé jsou ochotni přijít do zimy a že vzpomínka na Havla je pro ně stále živá," řekl organizátor Lukáš Sedláček.

Foto: Petr Hloušek, Právo

U sochy sv. Václava na Václavském náměstí se v úterý 18. prosince 2012 scházeli lidé, aby si připoměli první výročí smrti prezidenta Václava Havla.

Lidé si také ohrnovali kalhoty

Setkání, inspirované i písní Jednou budeme dál, která zněla během přelomových událostí roku 1989, podpořila řada osobností veřejného života. Připojili se k ní také aktivisté, kteří šíří na sociálních sítích výzvu k ohrnutí kalhot na Havlovu počest.

"Kalhotový den" má podle nich připomenout, že Havel měl při své inauguraci v prosinci 1989 nápadně krátké kalhoty. Havlovu památku si v těchto dnech připomínají politici, kulturní instituce, krajané.

Anketa

Připomínáte si nějak rok od smrti Václava Havla?
ano, akcí na místě s Václavem Havlem spojeným
1,7 %
ano, ale jen vzpomínkou
29,6 %
ne
68,7 %
Celkem hlasovalo 16683 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám