Hlavní obsah

Lidé vzpomínají na Havla srdci ze svíček i ohrnutými kalhotami

Aktualizováno

Úterní první výročí úmrtí bývalého prezidenta Václava Havla doprovázejí po celé republice nejrůznější vzpomínkové akce. Společným pojítkem je symbol srdce, kterým Havel doplňoval svůj podpis. Někteří lidé si na popud internetové iniciativy vytahují kalhoty nad kotníky „po vzoru“ Havla.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Vosková plastika Srdce pro Václava Havla byla slavnostně odhalena v divadle Husa na provázku v Brně. Plastika je vyrobena ze zbytků svíček zapalovaných na veřejných prostranstvích po Havlově smrti.

Článek

Například Sněmovna Havla uctila minutou ticha na žádost ministra zahraničí Karla Schwarzenberga (TOP09), jenž kdysi pro Havla pracoval jako kancléř. K místu posledního odpočinku Havla na Vinohradském hřbitově mimo jiné přišel prezident Václav Klaus, který tam položil věnec. U hrobky hoří svíčky a leží květiny, například od premiéra Petra Nečase.

Na Václavském náměstí se v úterý večer sešly stovky lidí v rámci setkání s podtitulem S Havlem dál. Příchozí se odtud vydají v průvodu na Hradčanské náměstí.

Voskové srdce v Brně

Alžbětinskou scénu brněnského Divadla Husa na provázku ozdobilo v úterý voskové srdce ze svíček zapalovaných na počest Václava Havla po jeho loňském úmrtí. Slavnostní odhalení však kalila slovní potyčka mezi Havlovými přívrženci a odpůrci.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Vosková plastika Srdce pro Václava Havla v divadle Husa na provázku v Brně.

Slavnostního odhalení voskového srdce, které dříve stálo u Národního divadla v Praze, se zúčastnilo asi 150 lidí. Dva muži demonstrující před divadlem se novinářům nechtěli představit jmény. Zastupovali prý Iniciativu proti velebení Václava Havla. "Jakékoliv pozitivní kroky, které Václav Havel za svůj život vykonal, nedokážou vyvážit počet civilních obětí během válek, které Václav Havel podpořil," řekl novinářům muž se škraboškou na tváři.

Až do večera pokračuje v Huse na provázku program nazvaný Pocta Václavu Havlovi. Jeho součástí je třeba záznam autorského čtení hry Odcházení a večerní adventní setkání.

Vykasané kalhoty na počest Havla

Srdce ze svíček se objevilo také na pražském Václavském náměstí. Tentokrát šlo ale o hořící svíčky. Ty ozdobily i jiná významná místa v metropoli, spjatá s osobou Václava Havla.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Horní část Václavského náměstí v Praze v noci na úterý. Lidé si tu připomínají první výročí úmrtí bývalého prezidenta Václava Havla.

Také na budově Evropského parlamentu se rozzářilo Srdce Václava Havla - neonové dílo z dílny Jiřího Davida, které kdysi viselo i na Pražském hradě. Slavnostní odhalení proběhlo už v pondělí.

Foto: Petr Horník, Právo

Odhalení plakety Václava Havla na Chodníku svobody u památníku Woodrowa Wilsona ve Vrchlického sadech.

Vzpomínkové akce se šíří také sociálními sítěmi. Jedna z iniciativ například vyzývá k ohrnutí kalhot na Havlovu počest. "Kalhotový den" má připomenout, že Havel měl při své inauguraci v prosinci 1989 nápadně povytažené kalhoty.

Zajímají se i v Polsku

Prvnímu výročí Havlova úmrtí se hojně věnují také v Polsku. Tamní média připomněla tzv. „kalhotový den“, kdy Češi podle nich ohrnutými kalhotami symbolizují Havlův smysl pro sebeironii.

Deník Opinii zároveň uvedl, proč Havel 29. prosince 1989 během prezidentské inaugurace na hradním nádvoří přišel v krátkých kalhotách. List připomněl Havlovo vysvětlení, které poskytnul v jednom rozhovoru: „Celou dobu nejen v Čechách, ale na celém světě se mě na to lidé ptají a já jim vysvětluji, že jsem neměl krátké kalhoty, ale jen jsem si je příliš vytáhnul nahoru. Každý chlap ví, že to vždy chvíli trvá, než se takto vytažené kalhoty vrátí na své místo,“ citoval deník Havla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám