Hlavní obsah

Na Václavské náměstí v Praze dorazili dělníci. Obří rekonstrukce začíná

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Po patnácti letech příprav začíná rekonstrukce Václavského náměstí v Praze, která by měla přinést rozšíření prostoru pro pěší na úkor automobilů či více zeleně. Práce jsou naplánované do roku 2025, předpokládaná cena rekonstrukce je 327 milionů korun.

Rekonstrukce Václavského náměstíVideo: Novinky

 
Článek

Rekonstrukce náměstí v centru metropole začala oficiálně předáním místa stavební firmě Hochtief CZ, to bylo ve středu. Ve čtvrtek dělníci začali oplocovat staveniště, naplno se práce rozjedou v pondělí 20. dubna.

Rozestupte se! Policie zasáhla při poklepání základního kamene opravy Václavského náměstí

Domácí

V první fázi se bude pracovat na spodním úseku náměstí mezi ulicemi Na Příkopech a Vodičkova.

„Předpokládáme, že v tomto roce se provede rekonstrukce prostoru zhruba do půlky. A v příštím roce se směrem k Vodičkově dokončí celý projekt,“ řekl agentuře ČTK předseda představenstva společnosti Hochtief CZ Tomáš Koranda.

Foto: archiv Magistrátu hl. m. Prahy

Rekonstrukce začala oficiálně poklepáním na základní kámen.

Spodní část by měla dostat novou dlažbu a budou tu vysázeny také nové stromy. Na každé straně náměstí jich mají být dvě řady, počítá se i s mechanismem pro jejich zavlažování.

Půjde o aleje lip malolistých, což má být pokračováním tradice. Lípy jsou na Václavském náměstí od konce 19. století. Vysazeno bude 45 stromů, které nahradí ty současné, jež jsou ve špatném stavu.

Foto: archiv Magistrátu hl. m. Prahy

Vizualizace Václavského náměstí.

Zásahy mají přispět k lepší „obytnosti” prostoru, součástí rekonstrukce jsou ale i technická řešení, jako je třeba ochrana stanic metra proti případnému zaplavení.

Tramvajová trať

V horní části náměstí bude asi nejzásadnější změnou oproti současnému stavu stavba nové tramvajové trati. Tramvaje budou jezdit po stranách, střed náměstí bude fungovat jako pěší zóna s rozšířenými chodníky a vyčleněným pruhem pro cyklisty.

Rampy do garáží na Václavském náměstí nakonec nebudou

Domácí

Václavské náměstí je dlouhé 682 metrů a přibližně 60 metrů široké. Původně se jmenovalo Koňský trh a bylo zřízeno dekretem Karla IV.

V 19. století bylo nejprve přejmenováno na Svatováclavské náměstí, posléze na Václavské.

Foto: archiv Magistrátu hl. m. Prahy

Primátor Zdeněk Hřib.

„Často myslím na to, že v době Karla IV. bylo vystavěno celé Nové Město za devět roků a v dnešní době trvalo celých patnáct roků připravit do realizace rekonstrukci tohoto náměstí, jenž je jeho pouhou částí. Nicméně mám obrovskou radost z toho, že se můžu podílet na obnově nejdůležitějšího veřejného prostoru naší země,“ řekl architekt návrhu Jakub Cígler.

Reklama

Výběr článků

Načítám