Hlavní obsah

V noci bylo pod -30 stupňů, příští týden se mírně oteplí

• Aktualizováno

Pod minus 30 stupňů Celsia klesly v neděli ráno teploty v Krušných horách. Nejvíce mrzlo v Jelení na Karlovarsku, kde naměřili minus 32 stupňů. Silný mráz zaznamenali také na Šumavě. Od úterý by se mělo mírně oteplit, uvedl v neděli Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

Živě: Aktuální záběry z panoramatických kamer 14.2.2021Video: Sitour / Novinky.cz

 
Článek

V Jelení teploty dosáhly minima mezi 6:00 a 8:00 ráno. Teplota k minus 32 by znamenala dosud nejnižší teplotu v této zimě v ČR, není to ale oficiální údaj, teplotu naměřila automatická stanice.

„Stanice má ale výpadek, takže přesnou hodnotu nyní nelze určit. Z údajů blízkých stanic měla nejnižší teplotu Rolava, kde bylo minus 28,4,” řekl Josef Cink z plzeňské pobočky ČHMÚ.

I v Šindelové na Sokolovsku bylo okolo 8:00 ráno 25 stupňů pod nulou. Také ve větších městech dnes ráno silně mrzlo. Karlovy Vary měly na letišti asi minus 18 stupňů Celsia, podobně jako v Chebu. V Sokolově bylo ještě o zhruba jeden stupeň chladněji.

Mrzlo i na Šumavě

Také na šumavské Rokytské slati silně mrzlo, meteorologové tam naměřili minus 30,6 stupně Celsia. Na Jezerní slati bylo v neděli minus 29,8 stupně, na Březníku minus 29,9 stupně, uvedla Eva Plášilová z českobudějovické pobočky Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

Šumavské oblasti patří k nejchladnějším místům České republiky. Citelný mráz byl ale znát i v nižších polohách. „Mezi -10 a -18, podle toho, jak je to kde s oblačností," řekla meteoroložka.

V Česku dál platí výstraha před mrazy. Týká se území celé republiky a vypršet by měla v pondělí před polednem, na Moravě o pondělní půlnoci. Meteorologové doporučují neodbývat teplé oblékání a obouvání, malé děti a starší a nemocní lidé by měli omezit délku pobytu venku.

Animace vývoje teplot od nedělní půlnoci do pondělního odpoledneVideo: Windy.com

Led kouzlil na pobřeží Balatonu

Ekonomika

Nejvyšší denní teploty v neděli podle meteorologů vystoupají na -7 až -3 stupně. V noci na pondělí ale mohou padat až na -18 stupňů.

Mrazy po 12 stupňů potrvají do úterka

Ve většině ČR bude velký mráz ještě v pondělí dopoledne a na východě země celé pondělí, pak by se mělo postupně oteplovat. Nejvyšší denní teploty se v průběhu týdne dostanou nad nulu, zpočátku mírně, v závěru týdne by mohlo být až 7 stupňů nad nulou.

Dlouhodobý výhled počasí už má na obzoru oteplení

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám