Hlavní obsah

Na Sněžku vyrazí Klaus i Zeman, jeden půjde pěšky, druhý pojede autem

Hradec Králové
Aktualizováno

Tradiční Svatovavřinecké pouti na Sněžku, která se koná v sobotu, se zúčastní prezident Miloš Zeman i jeho předchůdce Václav Klaus. Letos poutníci na vrchol Sněžky vyrazí z Velké Úpy. Někdejší hlava státu půjde tradičně pěšky, Zeman kvůli zdravotnímu stavu pojede nejspíš autem.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Článek

Zemanovu účast na pouti potvrdila jeho mluvčí Hana Burianová. Účast na svém webu potvrdil také Václav Klaus. Uvedl, že se poutě zúčastní spolu s vnoučaty.

"Myslím si, že bývalý prezident Klaus půjde pěšky, u prezidenta Miloše Zemana předpokládám, že ze zdravotních důvodů využije možnost dopravy," řekl ČTK starosta Pece pod Sněžkou Alan Tomášek. K cestě na vrchol Sněžky by Zeman mohl využít terénní automobil Správy Krkonošského národního parku či Horské služby.

Klaus v minulých letech na Sněžku stoupal opakovaně, například v roce 2010 se na vrcholu nejvyšší české hory setkal se svým polským protějškem Bronislawem Komorowským. Vloni vyrazil na vrchol z Luční boudy naposledy v roli hlavy státu. "Koncem mého prezidentování pravidelná účast na Svatovavřinecké pouti nekončí. Chodil jsem, i když jsem nebyl prezident, a nadále budu,“ řekl loni Klaus Právu. [celá zpráva]

Letos začne pouť ve Velké Úpě

Proti předchozím rokům, kdy poutníci kráčeli na Sněžku Obřím dolem z Pece pod Sněžkou, letos pouť začne ve Velké Úpě. Stále totiž pokračuje rekonstrukce lanové dráhy na Sněžku. "Jinou trasu jsme zvolili, abychom umožnili lidem vyjet na Portášky, ze kterých je cesta na Sněžku méně náročná než Obřím dolem," uvedl Tomášek.

Sraz účastníků pouti je naplánovaný na 8.30, na cestu vyrazí v 9.00 po trase horských nosičů. Mše pod širým nebem začne na vrcholu Sněžky v pravé poledne. Pouť na Sněžku se koná tradičně na svátek svatého Vavřince, který je patronem nejen kuchařů, cukrářů, pivovarníků či hostinských, ale i nejvyšších českých hor.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám