Hlavní obsah

Na složení závěrečné zkoušky v autoškole budou nově jen tři pokusy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Žáci autoškol už nebudou mít neomezený počet pokusů opakování zkoušek k získání řidičského oprávnění. Poslaneckou novelu, která umožňuje opakovat zkoušku jen dvakrát, schválil ve středu Senát. Nyní ji dostane na stůl prezident.

Foto: Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Průběh praxe ukázal nedostatky v legislativě. Stává se, že žák dělá zkoušky dokola a není schopný je udělat. Nicméně princip třikrát a dost se zdá motivační k tomu, aby si žák vybral kvalitní autoškolu a na zkoušky se také lépe připravil,” představila poslaneckou novelu v Senátu Zuzana Ožanová (ANO).

Studenti autoškol budou moci znovu ke zkouškám

Domácí

Novela tak předpokládá, že pokud žadatel o řidičský průkaz u některé části zkoušky neuspěje, bude ji moci opakovat ještě dvakrát. Pokud ji ani tak nesloží, bude muset projít příslušnou částí výuky nebo výcviku znovu. Následně bude mít uchazeč další tři pokusy. Pokud ani tak neuspěje, bude muset absolvovat celý řidičský kurz znovu.

K dalším změnám pak patří zrušení zbytečné povinnosti, podle níž musí učitel autoškoly doprovázet žadatele o řidičský průkaz i ke zkoušce z pravidel provozu.

Kvůli bezpečnosti by novela zakázala podle zdůvodnění "rozmáhající se praxi", kdy učitel dohlíží při výcviku i na dva žáky na motocyklu a zároveň v automobilu cvičí jízdy s dalším žákem.

Na zkoušky v autoškole čekají tisíce lidí. Vláda je neumožňuje

Domácí

Nově by mohl učitel dohlížet jen na jednoho uchazeče o řidičský průkaz na motocykl a automobil by musel řídit osobně.

Dvě části praktické zkoušky u motocyklů by se podle novely nově hodnotily samostatně. Změna by podle předkladatelů tyto zkoušky zefektivnila. Každou část by mohl provádět jiný zkušební komisař. Uchazeč, který by u jedné části zkoušky neuspěl, by opakoval jen tuto část.

Anketa

Složili jste zkoušku v autoškole na první pokus?
Ano
66,7 %
Až na druhý.
17,7 %
Potřeboval/a jsem víc než dva pokusy.
15,6 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 4478 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám