Hlavní obsah

Na slovensko-ukrajinské hranici by mohli pomáhat čeští policisté

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ministerstvo vnitra se chce v případě vyhrocení situace mezi Ukrajinou a Ruskem zaměřit hlavně na humanitární pomoc na místě. Pokud by Slovensko požádalo o pomoc, pošle vnitro na slovensko-ukrajinskou hranici kontingent českých policistů, aby pomáhali podobně jako v Makedonii nebo Maďarsku. V pondělí to uvedl mluvčí ministerstva Ondřej Krátoška.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Slovenští policisté kontrolují řidiče přijíždějící na Slovensko (ilustrační foto).

Článek

„Stále doufáme v úspěch diplomatických jednání, zároveň se ale společně v rámci Evropské unie a se spojenci v NATO připravujeme na nejhorší možný scénář,“ uvedl mluvčí. Podle něj má vnitro plány pro případ krize již od roku 2014, které v současné době podrobuje revizi.

Český kontingent pomáhá v současnosti na maďarsko-srbské hranici. Čtyřicítka policistů slouží ve společných hlídkách s Maďary. Na podzim loňského roku pomohla předchozí jednotka během dvou měsíců zadržet přes 6000 migrantů, kteří se v zemi ocitli nelegálně. ČR se podílí také na ochraně hranic v Severní Makedonii.

USA odpoví na agresi Ruska rychle a rozhodně, ujistil Biden Zelenského. Ten ho pozval do Kyjeva

Evropa

Možnosti pomoci Ukrajině v pondělí řešil také krizový štáb české diplomacie, kterého se zúčastnili zástupci vnitra, obrany a služeb. Vnitro na zasedání krizového štábu informovalo o připravenosti na případný větší nápor uprchlíků z Ukrajiny, respektive na návrat českých občanů ze země.

Rusko v posledních měsících shromáždilo u ukrajinských hranic desítky tisíc vojáků. Vyvolalo obavy Kyjeva i Západu, že se připravuje na vojenskou ofenzivu proti Ukrajině. Server Politico s odvoláním na tři oficiální zdroje z Washingtonu a Evropy napsal, že by ruská invaze mohla začít ve středu 16. února. Krize se vyostřila natolik, že USA vydaly pokyn k evakuaci části diplomatů z Kyjeva. Stavy na zastupitelských úřadech na Ukrajině snižuje i Rusko. Moskva ovšem popírá, že by měla v úmyslu Ukrajinu napadnout.

Hřib letí do Kyjeva vyjádřit podporu Ukrajincům

Domácí

V obavě z ruské invaze v pátek vyzvaly USA, Británie, Nizozemsko, Lotyšsko, Estonsko a Japonsko své občany, aby Ukrajinu neprodleně opustili. Později se k výzvě připojily i další země.

Reklama

Výběr článků

Načítám