Hlavní obsah

Na šlahačku vyrazili s rekordně dlouhou „žilou”

Právo, ČTK, miv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Němčičky/Svatobořice-Mistřín

S rekordní 66,6 metru dlouhou pomlázkou, zvanou „žila“, vyrazili v pondělí na velikonoční obchůzku členové Folklórního souboru Krúžek Němčičky. Pomlázku vyrobili v sobotu a jejich dílo si vysloužilo zápis mezi české rekordy a kuriozity. Pro členy souboru už v pořadí sedmým.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Rekordně dlouhá pomlázka

Článek

Na upletení bylo pomlázky potřeba šest hodin a 14 lidí. Kde nakonec rekordní pomlázka skončí, není zatím jisté. „Původně jsme ji chtěli vydražit. Ještě ale vznikl názor, že by to byla škoda a měla by se pověsit do kulturního domu. Zájem o ni mají i z Muzea rekordů v Pelhřimově. Převoz by byl ale asi náročný a drahý,“ uvedl pořadatel Jiří Stávek. V Němčičkách skončila mše zhruba v 10:15 a žilu poté zvenčí protáhli oknem do blízkého domu.

Na koledu vyrazilo i deset členů Slováckého krúžku ve Svatobořicích-Mistříně, které patří k národopisné podoblasti kyjovské Dolňácko. „Scházíme se už v 6:00 v krojích, abychom stihli obejít všechna naše děvčata ze souboru. Zpíváme při tom naše tradiční písně a šlaháme holky, aby nebyly během roku prašivé,“ uvedl Tomáš Kellner ze Slováckého krúžku.

Mašličky na památku

K pletení pomlázek se hoši scházejí už v sobotu, pruty už mají v tu dobu všichni nařezané. „Letos máme i jednu velkou společnou dvoumetrovou. Od každého děvčete si také sbíráme mašličky na památku. A samozřejmě se návštěva neobejde bez dobrého pohárku vína či štamprličky,” popsal Kellner sváteční den, který trvá až do pozdního odpoledne.

Na koledu se vydali chlapci různého věku po celé jižní Moravě, v mnoha vesnicích v krojích udržujíce staré velikonoční zvyky. Ve strážnickém skanzenu mohli návštěvníci také vidět výrobu řehtaček a klepačů, ukázku barvení vajec či výroby kraslic. Součástí je i tradiční jarmark s velikonoční tematikou.

Reklama

Výběr článků

Načítám