Hlavní obsah

Na severu Moravy a ve Slezsku hrozí největší sucho za 100 let

Právo, Denisa Telaříková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moravskoslezský kraj se dál potýká s extrémním suchem. Bohužel meteorologické prognózy nejsou příznivé, a proto Povodí Odry (PO) pokračuje v mimořádných opatřeních. Pokud nezačne co nejdřív pořádně pršet či sněžit, tak už v prosinci bude překonán historický mezník z roku 1953 a vodohospodáři budou řešit největší sucho od počátku 20. století. Právu to sdělil generální ředitel Povodí Odry Jiří Pagáč.

Foto: pro Právo Ludvík Bazal

Tato místa na snímku bývají běžně zatopená vodou přehrady Šance.

Článek

„Sucho bohužel v kraji trvá, protože i v prosinci padají teplotní rekordy a srážky jsou hluboko pod normálem. Navíc na horách není žádný sníh, takže nemůžeme počítat s žádnou oblevou. Pokud se situace nezmění, tak budeme mít dostatek vody do června příštího roku,“ uvedl Pagáč.

Nejhorší situace je v Beskydech, naopak na Opavsku a v Jeseníkách jsou zásoby vody v přehradách zatím dostatečné.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Nejhůře jsou na tom přehrady Šance, Žermanice a Olešná na Frýdecko-Místecku. Od 1. prosince zde proto začalo platit mimořádné opatření – snížili jsme odtoky z těchto přehrad. Pokud v lednu pořádně nezačne sněžit či pršet, tak se může stát, že Olešná bude v únoru bez využitelné vody. Zůstalo by tam jen minimum potřebné pro zachování života ryb a dalších živočichů. Nyní jsou Olešná a Šance naplněné kolem 20 procent, Žermanice mají přes 30 procent,“ upozornil technický ředitel společnosti PO Petr Březina.

V ohrožení je průmysl v kraji

Z nádrže Olešná vodohospodáři využívají vodu pro průmysl v regionu. V ohrožení se tak nyní cítí zaměstnanci firem, jejichž výroba je na odběru této vody závislá, jako je například společnost Biocel Paskov.

Foto: pro Právo Ludvík Bazal

Poloprázdná přehrada Šance

„Nedostatek vody může ohrozit nejen nás, ale i další průmyslové podniky, malé i velké, na severu Moravy. Předpovědi jsou kritické. Samozřejmě že se lidé bojí, že bude výroba zastavena a oni přijdou o práci. Voda je zajištěna do června příštího roku, ale co bude dál, to nikdo neví. Snížili jsme už čerpání vody o 20 procent, ale níž už nemůžeme jít,“ reagoval Rostislav Hudec, technolog vodního hospodářství Biocel Paskov.

Využití jiných přehrad

„V přehradě Slezská Harta na Bruntálsku máme zásoby vody na tři roky. Budeme muset přijmout opatření, která zajistí její přečerpání do míst, kde bude voda chybět,“ vysvětlil další chystaná opatření Březina.

Foto: pro Právo Ludvík Bazal

Přehrada Šance je v současnosti naplněná jen z 20 procent.

Podle něj je totiž víc než pravděpodobné, že sucho bude pokračovat i v příštím roce. Dodal, že řešením bude například navýšení kapacity výroby pitné vody z nádrže Kružberk na Opavsku. Víc by se mohla i využívat voda z nádrže Morávka, kde se daří díky lokálním srážkám vodu kumulovat.

Hrozí vyschnutí studní v Podbeskydí

Podle mluvčího Severomoravských vodovodů a kanalizací Marka Síbrta by se příští rok mohli dostat do problémů s nedostatkem vody hlavně lidé, kteří jsou odkázáni na vlastní zdroje vody.

„Týká se to především podhorských oblastí v Beskydech, především pak Frenštátska, Kopřivnicka a Novojičínska,“ vyjmenoval Síbrt.

Foto: pro Právo Ludvík Bazal

Tato místa na snímku bývají běžně zatopená vodou.

Připomněl, že letos se do takové situace například kvůli suchu dostali obyvatelé Jablunkovska. „Tuto oblast ale už příští rok na jaře připojíme na páteřní vodovod a z Třince tam přivedeme vodu z Kružberské přehrady,“ uvedl Síbrt.

Reklama

Výběr článků

Načítám