Hlavní obsah

Na Příbramsku demontují poslední telefonní budku v Česku

Právo, Jakub Svoboda

V Česku nadobro končí jedna velká éra telefonování. Operátor O2 ve čtvrtek v Hlubyni na Příbramsku odstraní poslední telefonní budku.

Foto: Mapy.cz

Telefonní budka v Hlubyni na Příbramsku

Článek

Z veřejných telefonů si Češi volali dlouhých 110 let, jejich význam však dramaticky klesl s nástupem mobilů. Demontáž budek uspíšilo loňské rozhodnutí Českého telekomunikačního úřadu, že je stát jako tzv. univerzální službu přestane dotovat. V Česku je totiž už přes 14 milionů aktivních mobilních čísel a mobilní sítě pokrývají přes 99,5 procenta populace.

Mobilní data jsou u nás pořád neúměrně drahá

Mobil

Ještě loni bylo v Česku 1150 telefonních budek. „Ke konci roku přestaly fungovat přístroje a budky jsme postupně demontovali. Teď se bude demontovat ta poslední,“ potvrdila Právu mluvčí O2 Lucie Svobodová. Doplnila, že obce, které o to projevily zájem, si mohly nechat budku bez přístroje a využívat ji například jako takzvanou knihobudku, kam lidé odkládají pro jiné zájemce přečtené knihy.

Před dvaceti lety jich bylo 30 tisíc

Historie veřejných telefonů sahá až do dob Rakousko-Uherska. Na začátku první světové války, tedy v roce 1914, bylo v Čechách 354 veřejných telefonních hovoren. V roce 1961 pak bylo v tehdejším Československu 2578 veřejných telefonních automatů.

Nejvíce telefonních budek provozovala společnost O2 na přelomu století, kdy v ČR fungovalo přes 30 tisíc veřejných automatů. Od té doby se ale jejich počet kvůli klesajícímu využití v souvislosti s nástupem mobilních technologií snižoval.

Pro ty, co se neodtrhnou od mobilu, vytvořil Korejec třetí oko

Mobil

„V České republice máme jedno z nejlepších pokrytí mobilním signálem v Evropě a v době, kdy téměř každý vlastní mobilní telefon, pevnou linku nebo někoho takového má ve svém nejbližším okolí, ztratily telefonní budky smysl,“ uvedla pro Právo Svobodová.

„Využití automatů výrazně klesalo – v posledních letech z řady z nich lidé volali méně než jednou za měsíc a budky se spíše než místem pro volání stávaly terčem vandalů,“ doplnila na závěr.

Anketa

Volali jste někdy z telefonní budky?
Kdysi velmi často
46,7 %
Občas
41,3 %
Nikdy
12 %
Celkem hlasovalo 2224 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám