Hlavní obsah

Na prezidentské volby přišlo přes 60 stížností

Právo, pko

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Volební senát Nejvyššího správního soudu bude muset posoudit šest desítek stížností na prezidentské volby. Lhůta pro podání návrhů na neplatnost volby skončila v úterý odpoledne. Pokud by na soud dorazily ještě další podněty, bude je muset odmítnout pro opožděnost.

Foto: Novinky

Ilustrační foto

Článek

Podle mluvčí soudu Sylvy Dostálové se dají stížnosti rozdělit do tří skupin. První z nich jsou stížnosti na vedení volební kampaně a její financování, další napadá práci okrskových komisí při sčítání hlasů a několik návrhů se týkalo i registrací prezidentských kandidátů s vícenásobnými podpisy zákonodárců.

Volební senát už několik stížností odmítl pro předčasnost, čtyři podání vyřešil přípisem, protože nešlo o projednatelné stížnosti.

Práci musí volební senát ukončit do středy 21. února. „Rozhodne-li soud o neplatnosti části volby prezidenta republiky, určí v usnesení, od kterého úkonu se volba prezidenta republiky bude opakovat. Pokud soud shledá chybu ve výpočtu volebního orgánu při zjišťování výsledku hlasování, uloží povinnost příslušným volebním orgánům upravit zápis o výsledku volby prezidenta republiky a ten vyhlásit,“ vysvětlila mluvčí soudu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám