Hlavní obsah

Na prasečí chřipku zemřel v Karlových Varech další pacient

Právo, Novinky, ČTK, jas, vor, fal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Karlovy Vary
Aktualizováno

V karlovarské nemocnici zemřel v pátek šestapadesátiletý muž na prasečí chřipku. Do nemocnice byl přijat ve čtvrtek. Jeho zdravotní stav byl celkově špatný. Oznámila to mluvčí nemocnice Zdeňka Marková.

Článek

„Pacienta přivezla ve čtvrtek ráno rychlá záchranná služba jako těžce nemocného s mnoha diagnózami v anamnéze,“ řekla Právu Marková, podle které byl pacient například kardiakem.

„Přes veškerou péči lékařů se jeho život už nepodařilo zachránit,“ dodala. Podle informací Práva, byl pacient s nákazou prasečí chřipky převezen poté, co zkolaboval ve Fibichově ulici v Karlových Varech - Staré Roli. „Průběh nemoci byl bohužel velmi rychlý,“ poznamenala Marková.

V Česku jde o čtvrtý případ úmrtí v souvislosti s nákazou. Tři lidé zemřeli na prasečí chřipku, jeden člověk na leukémii a související komplikace.

V nemocnici je dalších šest pacientů s HN1

V místní nemocnici leží s prasečí chřipkou i dalších šest pacientů. Třicetiletý muž je hospitalizován již čtyři týdny. Jeho stav je i nadále vážný. Další muž ve věku kolem sedmdesátky trpí ještě dalšími zdravotními potížemi. Tři pacienti také leží na infekčním oddělení. "U nich je však průběh nemoci lehčí," dodala Marková. Na jednotce intenzivní péče leží žena středního věku.

Kraj hlásí epidemii sezónní chřipky

„Oproti minulému týdnu byl zaznamenán nárůst akutních respiračních onemocnění v Karlovarském kraji zejména v okrese Cheb u věkové kategorie od 15ti do 24 ti let,“ uvedla mluvčí kraje Andrea Bocková.

„Tento týden je to 2036 nemocných na sto tisíc obyvatel, což znamená, že je Karlovarský kraj na počátku epidemie. V nemocnici v Chebu a v LDN na Chebsku stále platí zákaz návštěv,“ uvedla Bocková. V karlovarské nemocnici je zákaz návštěv na ARO, JIP na interně, na plicním a infekčním oddělení.

Několik škol v Karlovarském kraji již kvůli vysoké nemocnosti žáků vyhlásilo chřipkové prázdniny. Podobná situace je i na jihu Čechu. Právo o tom informoval František Kotrba z Krajské hygienické stanice v Českých Budějovicích. 

Očkování příští týden

Ministerstvo zdravotnictví spolu s hygieniky ve čtvrtek oznámilo, že očekává příchod epidemie počátkem prosince. V Česku již začala distribuce očkovací vakcíny. Samotné očkování začne příští týden. [celá zpráva]

První oběť byla žena, která zemřela v říjnu v Karlových Varech, další muž podlehl viru H1N1 v polovině listopadu v Ostravě. Muž, který zemřel v pražské vinohradské nemocnici byl sice prasečí chřipkou nakažen, ale příčinou úmrtí byla leukémie.  

V rámci kampaně ministerstva zdravotnictví bude v Česku proti prasečí chřipce naočkován zhruba milión Čechů. Ohrožení lidé se zdravotními komplikacemi mají vyhrazeno více než 700 tisíc vakcín, pro zdravotníky se počítá s více než 130 tisíci dávek a dalších 150 tisíc vakcín bude připraveno pro policisty a hasiče. Prozatím do země dorazilo prvních 95 tisíc dávek vakcíny.

V Česku bylo doposud potvrzeno 633 případů prasečí chřipky. Ve světě zemřelo už téměř 7500 lidí nakažených. V EU bylov pátek evidováno 611 mrtvých, v celé Evropě přes 700.

Reklama

Související články

Maďarsko vyhlásilo epidemii prasečí chřipky

Maďarsko oznámilo, že v zemi je 22 tisíc nemocných na novou chřipku H1N1, a vyhlásilo epidemii. Oznámila to agentura MTI. Za uplynulý týden stoupl v Maďarsku...

Výběr článků

Načítám