Hlavní obsah

Na palubě speciálu do Tokia bylo nenaočkovaných víc. Nechtěli riskovat těsně před hrami

Na palubě speciálu, který v pátek vezl 14 českých sportovců a 28 členů realizačního týmu na olympiádu do Tokia, bylo nenaočkovaných pasažérů víc. Novinkám to potvrdil šéf komunikace Českého olympijského výboru (ČOV) Tibor Alföldi. Lékař tenistů Vlastimil Voráček tak nebyl jediným, u koho byla zvýšená pravděpodobnost, že by mohl na palubě virus šířit.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Čeští sportovci před odletem na olympijské hry do Tokia. U tří z nich se už potvrdil covid.

Článek

Ze zmíněného letadla se dosud nákaza koronavirem potvrdila u pěti cestujících a tří sportovců, naposledy měla pozitivní test beachvolejbalistka Markéta Nausch Sluková.

Pro ni i její parťačku Barboru Hermannovou to tak znamená konec olympijské účasti.

Nechtěli jsme předbíhat. Dostali jsme vakcíny pozdě, proto někteří sportovci nechtěli nedlouho před zahájením OH riskovat očkování.
Tibor Alföldi, šéf komunikace ČOV

U lékaře Vlastimila Voráčka nemoc odhalily testy už po příletu do Tokia na letišti, vedení ČOV poté potvrdilo, že nebyl proti koronaviru očkovaný.

Podezření, že nákaza pochází od něj, však není jednoznačné. Podle Alföldiho totiž nebyl jediným z lidí na palubě, kdo neabsolvoval očkování proti covidu.

Roky dřiny, peněz i odložené mateřství přišly vniveč: covid chytila i volejbalistka Sluková

Domácí

„Na palubě byla většina naočkovaných a několik neočkovaných,” potvrdil na dotaz Novinek. Kdo konkrétně ještě ze členů výpravy neměl očkování, však odmítl z důvodu ochrany soukromí říct.

Někteří očkování odmítli

Sportovci i všichni další členové olympijské výpravy však podle něj měli možnost očkování před hrami absolvovat.

Ovšem ne přednostně, ale v řádném termínu podle toho, jak se očkování pro jednotlivé věkové skupiny otevíralo podle vládního očkovacího plánu.

„Nechtěli jsme předbíhat. Dostali jsme vakcíny pozdě, proto někteří sportovci nechtěli nedlouho před zahájením OH riskovat očkování,” zdůvodnil, proč někteří sportovci očkování těsně před začátkem her nakonec odmítli.

Babiš odmítl povinné očkování. Možná v budoucnu, dodal Vojtěch

Domácí

U některých lidí očkování způsobí krátkodobé zdravotní problémy, například horečky nebo zimnici.

Odborníci upozorňují, že očkování nechrání před nákazou stoprocentně, účinnost vakcín od jednotlivých výrobců se podle analýz liší. Obecně ale riziko nákazy významně snižují všechny druhy používaných vakcín.

Základním benefitem očkování však podle lékařů je to, že výrazně minimalizuje riziko těžkého průběhu nemoci a úmrtí.

Amatérismus ČOV, zlobí se agentura

Není jasné, kdo z nakažených sportovců byl proti covidu očkovaný. Jediný, kdo oficiálně potvrdil, že vakcínu dostal, byl plážový volejbalista Ondřej Perušič.

Jak se nákaza během čtrnáct hodin trvajícího letu na palubě rozšířila, už začalo vyšetřovat i vedení ČOV.

„Udělali jsme od začátku tohoto problému maximum pro to, abychom šíření zastavili. Bohužel se nám nevyhnuly sportovní tragédie, je mi to nesmírně líto," uvedl Martin Doktor, sportovní ředitel výpravy.

Japonci jsou k nakaženým olympionikům nemilosrdní

Svět

Za amatérismus naopak označil počínání ČOV David Trávníček, šéf agentury Sport Invest Marketing, která zastupuje nakaženou plážovou volejbalistku Markétu Nausch Slukovou.

„Neskutečně podceněná logistika sportovců do Tokia je v našich očích čistým amatérismem, selháním toho, kdo měl na starosti výpravu charterového letu, ne lidí na palubě," uvedl ve vyjádření pro média.

„V letu z 16. července pod organizační hlavičkou ČOV očividně neexistovala jakákoliv standardní protiepidemická opatření na letišti i během letu samotného, celá situace vyústila v množství pozitivních případů mezi sportovci i samotnými funkcionáři ČOV,” dodal Trávníček.

Reklama

Výběr článků

Načítám