Hlavní obsah

Na očkování se už zaregistrovalo přes 50 tisíc dětí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Je to týden, co se otevřela registrace k očkování i pro děti od 12 do 15 let. Zaregistrováno je bezmála 51 tisíc dětí, zhruba 18 tisíc jich už má termín a první dávku vakcíny Pfizer/BioNTech dostalo 4747 z nich.

Článek

Zájem rodičů je podle oslovených nemocnic poměrně velký, na některých místech už začíná být pořadník dlouhý. Například ve Fakultní nemocnici Olomouc rodiče zaregistrovali bezmála tisíc nezletilých. Prvních 80 dětí tam přijde na řadu v pátek.

„V dalším týdnu pak budeme děti očkovat vždy dva dny v týdnu, vždy zhruba 100 dětí za den,“ přiblížila vedoucí marketingu nemocnice Veronika Jeřábková.

Zájem je slušný, i když ne tak velký jako u dospělých, což jsme ale předpokládali
Filip Zdražil, mluvčí Nemocnice Kyjov

Na první čtyři desítky zájemců se včera dostalo i v Nemocnici Kyjov. Týden nato přijde řada na dalších zhruba 120 dětí. „Zájem je slušný, i když ne tak velký jako u dospělých, což jsme ale předpokládali,“ poznamenal mluvčí nemocnice Filip Zdražil.

I tady očkují jen pár dnů v měsíci. Pro některé rodiče tak může být problém zkoordinovat letní plány jak s vlastním termínem druhé dávky, tak s přeočkováním dětí.

Osmdesát míst

Obtížné je odhadnout i to, jak dlouho si děti na termín počkají. Liší se to podle vytíženosti daného očkovacího centra i toho, jak často očkují.

Třeba pražská Fakultní Thomayerova nemocnice jede naplno i přes víkendy. „Zájem o očkování dětí je poměrně vysoký,“ zhodnotil mluvčí nemocnice Petr Sulek.

V červenci dostane Česko o milion dávek vakcíny méně než v červnu

Domácí

Do vakcinace se tam pustili hned po spuštění registrace minulý týden a bez problémů už podle něj stihli proočkovat 500 dětí.

Pro děti je po Česku vyčleněno přes 80 míst, nejvíc v Praze a Ústeckém kraji.

Zpravidla jde o nemocnice v okresních městech nebo vybraná očkovací místa, kde musí být ve vyhrazený čas přítomen dětský lékař nebo pediatr. Nutně to neznamená, že musí očkování provést on.

Souhlas rodiče i dítěte

Doprovodit musí nezletilé také rodič, případně jiný zákonný zástupce, který přímo na místě potvrdí, že s očkováním souhlasí. Stačit by to mělo ústně, někde ale vyžadují podpis.

„Na očkování musí dítě doprovázet jeho zákonný zástupce, který zároveň podepisuje informovaný souhlas s očkováním. Přítomný dětský lékař se rovněž ptá dítěte, zda s očkováním souhlasí,“ upřesnil mluvčí Thomayerovy nemocnice Sulek.

Zájem o testy roste. Někde kapacity nestačí

Domácí

Schválená je zatím pro nejnižší věkovou skupinu jen vakcína od Pfizer/BioNTech, která se zatím dodává jen do očkovacích center, nikoliv k praktikům. Evropská léková agentura momentálně pro mladistvé prověřuje i vakcínu od Moderny.

Celkově bylo aplikováno už 8,6 milionu dávek vakcín. Státní ústav pro kontrolu léčiv dosud od očkovaných obdržel 6305 hlášení na vedlejší účinky, z nichž nejčastější jsou horečka, bolest hlavy, zimnice nebo třeba bolest v místě vpichu.

Za uplynulý týden nahlásili lidé 180 nežádoucích účinků. Vedle toho dostal ústav už 89 podezření na úmrtí v souvislosti s očkováním.

Reklama

Výběr článků

Načítám