Hlavní obsah

Na mši v Tetíně dorazil přímý potomek svaté Ludmily

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

V Tetíně se v sobotu konala svatá mše, která je součástí národní pouti připomínající 1100 let od zavraždění sv. Ludmily. Hlavním celebratem byl český rodák, vídeňský arcibiskup a kardinál Christoph Schönborn. Pro něj připravila obec Tetín velké překvapení.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Kardinál Christoph Schönborn na mši v Tetíně

Článek

„Genealogové zjistili, že je přímým potomkem sv. Ludmily,” oznámil starosta obce Martin Hrdlička (Tetín 2010) a předal kardinálovi vypracovanou listinu dokládající postup rodu.

Schönborn svou řeč začal v němčině a omlouval se za špatnou češtinu, přesto ale v tomto jazyku přednesl modlitby.

Při mši byla vyzdvihována sv. Ludmila nejen jako světice a panovnice, ale i jako babička, která se starala o pokračování svého rodu a zdůrazněna byla komunikace mezi generacemi.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Lebka zavražděné svaté Ludmily

„Moje maminka mě pověřila, abych vás pozdravil, narodila se v Brně, vdávala se v Praze, je jí 101 let a pro svých 15 pravnoučat je opravdová prababička,” uvedl Schönborn.

Národní mši přihlíželo několik tisíc věřících poutníků, kteří přijeli z různých koutů republiky. Návštěvníci se mohli také seznámit s příběhem české světice v loutkovém vyprávění.

Připravené bylo mimické vystoupení Vandy Hybnerové a na programu bylo také vystoupení hudebních skupin, divadelníků nebo debaty s odborníky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám