Hlavní obsah

Na motocyklové výstavě v Praze pobuřuje exponát s nápisem Sklad mrtvejch negrů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Na výstavě Motocykl, jež se nyní koná na pražském Výstavišti, je vystavován vůz, který na sebe víc než krásou upozorňuje kontroverzním nápisem na zádi. Kufr automobilu je totiž označen jako "Sklad mrtvejch negrů". Kdo neviděl snímek Pulp Fiction, může tento drsný žertík špatně pochopit.

Kontroverzní exponát s nápisem Sklad mrtvejch negrůVideo: Novinky

 
Článek

Okolo pohledného automobilu chodí lidé se smíšenými pocity. Někteří se usmívají, jiní pohoršují. Někteří rodiče pak rychle odvádí své ratolesti stranou, aby se vyhnuli všetečným otázkám.

"Ta výstava je docela povedená, ale tohle je za hranicí. Opravdu nemám chuť synovi vysvětlovat, proč tento nápis není vhodný a z jakého důvodu něco takového nemůže třeba namalovat ve škole," řekl Novinkám jeden z návštěvníků.

Tisková mluvčí pořadatele výstavy pro Novinky vše uvedla na pravou míru.

"Vozidlo prezentuje americký styl 50. let a bylo vyhotoveno pro americký časopis EasyRiders, který u nás toto vozidlo vystavuje. Výrok ’Sklad mrtvejch negrů’ je kultovní hláškou z filmu Pulp Fiction a v tomto duchu je také auto prezentováno," řekla mluvčí Incheby Praha Markéta Holatová s tím, že v tomto případě rozhodně nemůže být řeč o rasismu.

"Vzhledem k tomu, že Česká republika nemá problém s rasismem vůči černochům, určitě všichni pochopí, že tímto v žádném případě rasismus nijak nepodporujeme," dodala Holatová.

Ukázka z filmu Pulp Fiction

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám