Hlavní obsah

Na Královéhradecku likvidují kvůli ptačí chřipce 55 tisíc kusů drůbeže

Hradec Králové

V sedm hodin ráno začali v pondělí hasiči s likvidací kachen na farmě Perena v Dobřenicích na Královéhradecku, kde byla minulý týden potvrzena nákaza ptačí chřipkou. Ve všech zasažených chovech bude za pomoci oxidu uhličitého utraceno asi 55 tisíc kusů drůbeže.

Foto: HZS Královéhradeckého kraje

Na kachní farmě v Dobřenicích na Královéhradecku, zasažené ptačí chřipkou, likvidují hasiči drůbež.

Článek

Ptačí chřipka byla v Královéhradeckém kraji potvrzena minulý týden, a to v chovech v Dobřenicích a Novém Bydžově-Zábědově, kde se nacházelo asi 40 tisíc kusů kachen.

Jedná se letos o první komerční chovy, kde se nákaza objevila. V předchozích případech se jednalo o malochovy.

Ptačí chřipka už je i v Osvětimanech

Ekonomika

„V chovech v posledních dnech došlo k výraznému poklesu snášky a ke zvýšeným úhynům kachen. Zbývající kusy budou v souladu s legislativou utraceny. Okolo obou ohnisek budou vytyčena uzavřená pásma a v nich přijata mimořádná veterinární opatření,“ uvedl už minulý týden mluvčí Státní veterinární správy Petr Vorlíček.

Ptačí chřipka už je v šesti krajích, rozšířila se i na sever Moravy

Ekonomika

„V areálu v Dobřenicích je celkem jedenáct hal, v každé je od 500 do tří tisíc kusů drůbeže. Celkem tu je 24 tisíc kusů. Hasiči pracují ve třech halách zároveň. Zásah je to náročný, neboť je musíme vynášet kus po kusu z hal a nosit je po jednom do kontejnerů s oxidem uhličitým,“ uvedla mluvčí hasičů Královéhradeckého kraje Martina Götzová.

Hasiči si techniku na pondělní zásah připravili už o víkendu. „A také jsme museli zajistit dostatek osobních ochranných prostředků, které budou zasahující na místě využívat,“ uvedla Götzová s tím, že souprava na dekontaminaci osob byla například dopravena ze stanice v Náchodě. Počítá, že zásah bude pokračovat ještě v úterý. „Poté se přesuneme do dalšího zasaženého chovu v Novém Bydžově-Zábědově,” dodala.

Nákaza i v dalších krajích

Už v pátek bylo potvrzeno podezření na výskyt ptačí chřipky také ve třech dalších hospodářstvích s rodičovskými chovy kachen patřících stejné společnosti jako předchozí dvě zasažené farmy.

Jedná se o farmy Chudonice v Královéhradeckém kraji, kde se nachází zhruba 9000 kusů kachen, Vápno v Pardubickém kraji (3000 kusů) a Vinice ve Středočeském kraji (3000 kusů).

Foto: HZS Královéhradeckého kraje

Na kachní farmě v Dobřenicích na Královéhradecku, zasažené ptačí chřipkou, začal v pondělí ráno zásah hasičů.

Laboratorní vyšetření také v těchto případech potvrdilo, že se jedná o subtyp ptačí chřipky H5N8. I v těchto případech bude zbývající drůbež v chovech utracena. „Budou vytyčena tříkilometrová ochranná pásma a desetikilometrová pásma dozoru a v nich budou nařízena mimořádná veterinární opatření,“ doplnil mluvčí veterinární správy Vorlíček.

Podle aktuálních informací by v tomto chovu měla být likvidace zahájena pravděpodobně ve čtvrtek.

Reklama

Výběr článků

Načítám