Hlavní obsah

Na koupaliště jen prověření, testy personálu přitom dobrovolné

Každý návštěvník koupaliště, restaurace či hromadné akce se musí prokázat negativním testem na covid-19, proděláním této nemoci v uplynulých 180 dnech či dokončeným očkováním proti koronaviru.

Foto: Stáňa Šeďová, Právo

Před koupalištěm na Petynce se návštěvníci i zaměstnanci testují ve zdravotnickém stanu.

Článek

Od 1. července ale nemají zaměstnavatelé povinnost své pracovníky testovat. A tak se může stát, že se návštěvník ocitne třeba mezi prodejci či obsluhou, která žádné doklady o bezinfekčnosti nemá.

Očkovací centra bez registrace už nejsou jen v Praze

Domácí

Podle zjištění Práva nařízení ministerstva zdravotnictví koupaliště i velké sportovní areály dodržují do puntíku, aspoň pokud jde o návštěvníky. Ať už jsou to pražská koupaliště, nebo ta v Příbrami či Rokycanech, neprověřeného zájemce staršího šesti let dovnitř nepustí. Jenomže u pracovníků tato povinnost začátkem prázdnin padla.

„Možnost prokázat se pro vstup do některých vnitřních a venkovních prostor nebo pro účast na hromadných akcích čestným prohlášením nebo potvrzením od zaměstnavatele bylo vázáno k povinnému testování zaměstnanců – nicméně dané mimořádné opatření k testování zaměstnanců bylo zrušeno,“ uvádí ministerstvo zdravotnictví.

Zaměstnanci chodí do stanu

To redakci potvrdila i personální oddělení větších podniků. „Povinné testování zaměstnanců padlo 1. července. My jsme zachovali alespoň možnost dobrovolného testování, které zaměstnanci mohou podstoupit na recepci, kde jsou testy připravené,“ uvedla personalistka velké české firmy.

Jiný přístup volí některá fitcentra. „Dokud je testování zdarma, tedy hrazené státem, jsme domluveni s našimi zaměstnanci tak, že pravidelně tyto testy podstupují. Jak to bude vypadat na podzim, zatím nevíme, zda se vrátí povinné testování,“ sdělila redakci manažerka sportovního centra s wellness Squashpoint v Praze Zuzana Dobrodinská. Velkou výhodu má například koupaliště v Praze 6 na Petynce, před jehož areálem stojí stan s možností antigenního testování zdarma. Neslouží jen návštěvníkům, ale i místním pracovníkům.

Dáme očkovaným dva dny volna, slibuje Babiš státním zaměstnancům

Domácí

„Náš zaměstnavatel upustil od povinných testů, ale panuje tu mezi námi aktuálně dohoda, že se na dobrovolné bázi necháváme jednou týdně testovat, zdarma, tak jak to stát u antigenního testování hradí. Určitě tu chceme mít testovací stan celé léto, naši návštěvníci ho využívají, nicméně už prosakují informace, že toto hrazené testování se začátkem září skončí, takže s tím zřejmě i tato služba,“ řekl Právu Petr Šimánek, provozní areálu Petynka.

Pro bezproblémový vstup v roli návštěvníka podle nařízení MZ potřebujete maximálně sedm dnů starý PCR test s negativním výsledkem, antigenní test ne starší než 72 hodin, dokončené očkování, od kterého uplynulo 14 dní, ale ne víc než devět měsíců. Tato povinnost se nevztahuje na děti do šesti let.

Reklama

Výběr článků

Načítám