Hlavní obsah

Na jihu Moravy není místo, kde by voda nedělala potíže

– Hodonín
Právo, Milan Vojtek

Úderem středeční šestnácté hodiny začal na osmi místech Jihomoravského kraje platit stav nebezpečí. Region postihla druhá povodeň na řece Moravě s průtoky, které již ve středu překonaly tu předchozí. Navíc stoupá Svratka i Dyje. Právě vzedmutí obou řek je důvod, proč na seznam ohrožených míst připsal hejtman Michal Hašek i Břeclav, která při předchozí povodni potížím unikla.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Zatopený hřbitov v Louce na Hodonínsku.

Článek

„Bojíme se, co to udělá. Nezapomněli jsme, že je tady nedořešený problém bobry poničené hráze kolem Staré Břeclavi. Z potřebných sedmi set metrů hráze se udělalo sedmdesát nejproblémovějších. Vydrží ale ten zbytek? Co s námi bude,“ strachují se ve Staré Břeclavi.

V Rohatci na Hodonínsku je lidem jasné, že voda opět dorazí k jejich domům. Hasiči opět pytlují a chystají se na další atak vody. Jen je překvapuje, jak se řeka chová. Vzestup hladiny byl náhlý a extrémní, v patnáct hodin měla ve Strážnici o 220 centimetrů víc, než ve stejný čas v úterý.

Hladina na úrovni 707 centimetrů znamená, že vrchol předchozí povodně překonala o osm centimetrů. „Je to zvláštní, ale tady má ještě stále o osmdesát centimetrů méně, než kolik měla předtím. Ale už se žene, u silničního mostu již přetekla a zaplavuje louky a pole směrem k obci,“ řekl hasič Luděk Durďák.

„Je zvláštní, že někdy může být lidská pohodlnost výhodou. Tady u několika domů zůstaly pytle s pískem, tak to teď máme o trochu jednodušší,“ dodal hasič.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Podruhé za sebou v rozmezí pár dnů se v Rohatci chystají na velkou vodu.

V Hodoníně se vzhledem k vyhlášení třetího stupně povodňové aktivity pozornost krizového štábu opět zaměřila na Skařinskou hráz. Oblast na pravém břehu Moravy pod Hodonínem je potenciálně nejnebezpečnějším místem.

„Možná to byla předtucha, ale ta geotextilie a pytle tam zůstaly. Jen jsme je smotali a odklidili stranou, aby mohla hráz vysychat. Opětovnou instalaci si zajistí Povodí Moravy vlastními silami. V případě průsaků či jiných problémů ale budeme opět volat i hasiče,“ řekla starostka Hodonína Milana Grauová (ODS).

Reklama

Související články

Voda na Moravě opět zaplavuje domy a sklepy

Další přívalové deště, které v úterý a v noci na středu zasáhly území Zlínského kraje, znovu zvedají hladiny řek. Ve Zlíně je od šesti hodin vyhlášena...

Povodně na Slovensku si vyžádaly dvě oběti

Povodňová situace na Slovensku se v noci z úterý na středu zdramatizovala. Záplavy si vyžádaly už dvě oběti. V obci Vyšná Šebastová na východě Slovenska...

Výběr článků

Načítám