Hlavní obsah

Na jihu Čech přibývá klíšťové encefalitidy

Právo, orh

Lidé by si měli dávat velký pozor na klíšťata. Hygienici evidují už šestnáct případů klíšťové encefalitidy, což je dvakrát více, než tomu bylo ve stejném období loňského roku. Jen v minulém týdnu přibylo šest případů.

Foto: Novinky

Ilustrační foto

Článek

Právo o tom informovala Jitka Luňáčková, epidemioložka Krajské hygienické stanice Jihočeského kraje v Českých Budějovicích. Nové případy onemocnění jsou především na Českokrumlovsku a Táborsku. „Šest potvrzených případů registrujeme na Českokrumlovsku, pět na Českobudějovicku, dva na Táborsku a po jednom na Jindřichohradecku, Strakonicku a Prachaticku,“ řekla Luňáčková.

Zmínila, že v minulém týdnu přibylo i deset případů lymeské borreliózy. Té je v kraji prokázáno méně než vloni, kdy jsme ve srovnatelném období měli již sto jeden případ. K dnešnímu ránu evidujeme osmdesát sedm případů, z toho nejvíce na Českobudějovicku – sedmadvacet,“ upozornila včera Luňáčková.

Americká vakcína proti lymské borelióze má stoprocentní účinnost, potvrdili budějovičtí vědci

Věda a školy

Dlouhodobě nejvíce toto onemocnění registrují hygienici na Jindřichohradecku a Táborsku. „V posledních letech došlo k nárůstu i na Českobudějovicku. To jsou okresy, kde bývá riziko nejvyšší,“ podotkla epidemioložka.

Reklama

Výběr článků

Načítám