Hlavní obsah

Na hradeckém letišti se představily stroje F16 či MiG-29

Právo, Ludmila Žlábková

Devatenáctý ročník dvoudenní mezinárodní letecké přehlídky CIAF 2012 začal v sobotu na bývalém vojenském letišti v Hradci Králové - Věkoších. Organizátoři letos vsadili zejména na atraktivní skupinové ukázky, ve vzduchu se jich představilo šest. Celkem byl program sestaven z tří desítek letových ukázek, obdobný program je připraven i na neděli.

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

Stroj F-16

Článek

„V hradecké premiéře vzlétla například chorvatská skupina Krila Oluje se sedmi vrtulovými stroji Pilatus. Ani letos pak nechybí Baltské včely - Baltic Bees jet team na pěti strojích L-39 Albatros nebo francouzský Breitling Jet Team na sedmi L-39 Albatros nebo další tradiční hosté, polští Orlíci na sedmi PZL-130 Orlik,“ uvedl Aleš Cabicar z pořádající agentury.

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

Gripen

V sólových vystoupeních upoutal především slovenský MiG-29 nebo belgická F-16.

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

MiG 29 před startem

Atraktivní byla i ukázka vrtulníků, například dvoumotorového bitevního vrtulníku MI-24/35 z Náměstě nad Oslavou, kde v neděli mimochodem začne velké letecké cvičení.

Vystaven i letoun CASA

„Zapojení Armády České republiky je symbolickým poděkováním všech vojenských profesionálů za podporu a zájem veřejnosti. Vzdušné síly se představily například hned v rámci zahajovacího ceremoniálu průlety letounů JAS-39 Gripen a výsadky instruktorů Záchranné a výsadkové služby z vrtulníku MI-171,“ uvedl náčelník Generálního štábu Petr Pavel.

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

Letouny L39 Breitling

Armáda do Hradce poslala i letouny L-159 Alca, vrtulníky Sokol, v rámci statické ukázky je vystaven letoun CASA nebo další JAS-39 Gripen.

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

W-3A Sokol

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

MiG 15

Zpestřením letového programu je doprovodný program, zejména statické ukázky. Na zemi jsou velká transportní letadla, ať už polská i česká CASA nebo chorvatský Antonov 32 nebo dva transportéry C-27J Spartan, každé z arsenálu jiné armády - litevské a italské. Nedělní letový program začne na hradeckém letišti opět v 11 hodin a skončí v 17 hodin. Vstupné 300 korun, děti do 15 let zdarma.

Reklama

Výběr článků

Načítám