Hlavní obsah

Na Facebooku se houfují fanoušci i odpůrci ruských motorkářů

Novinky, zpe, ivi
Aktualizováno

Ruský motorkářský klub Noční vlci chce na cestě do Berlína projet i Českou republikou. Na Facebooku se již objevily skupiny příznivců i odpůrců této akce.

BEZ KOMENTÁŘE: Jízda Nočních vlků na archivních záběrech

 
Článek

„Ruské, slovenské, české či sovětské vlajky nechť naše bratry doprovodí do Vídně či Berlína!“ píše jeden z fanoušků skupiny Vítáme motorkářský klub Noční vlci v ČR.

Stránka vznikla 11. dubna a v úterý ráno měla 1620 příznivců. „Ruský motorkářský klub Noční vlci se koncem dubna chystá vyrazit na jízdu z Moskvy do Berlína. Přijďme je u nás přivítat,“ vyzývá.

Na fanouškovské stránce se však objevují i nesouhlasné názory. „Hrají si na vlastence na amerických motorkách. Nedostanou se ani přes polskou hranici, většina z nich nedostane vízum,“ napsal jeden z odpůrců.

Foto: Profimedia.cz

Ruský motorkářský klub Noční vlci byl založen v roce 1989.

Objevují se komentáře, které celou situaci přirovnávají k nedávnému průjezdu amerického konvoje Českem. „Doufám, že vás bude naše vláda a policie vítat, tak jako konvoj před vámi, a že vám poskytne ubytování, stravu, doprovod a veškeré pocty, které si zaslouží národ, který nás zbavil fašistů a položil za nás své životy,“ zní jeden z příspěvků.

Mají dojet k pomníku sovětských vojáků

Ruský motorkářský klub Noční vlci plánuje oslavit sovětské vítězství nad fašismem cestou z Moskvy do Berlína. Zhruba čtyři desítky motorkářů mají vyrazit z Moskvy 25. dubna. Pokračovat budou údajně přes Minsk, Brest a Vratislav do Brna. Jejich cesta dál povede na Bratislavu, Vídeň, Mnichov a Prahu. Svoji jízdu chtějí ukončit 9. května v Berlíně, kde mají v plánu položit květy k pomníku sovětských vojáků.

Na Facebooku založili v úterý ráno svoji stránku také odpůrci ruského klubu, nese název Motorkářský gang Noční vlci není vítán v ČR. „Nepodporujeme přehlídku síly ze strany Ruska v ČR. Noční vlci je zločinecká organizace, která se podílela na zabavování Krymu a bojích na Ukrajině,“ píše se na stránce, která měla v úterý dopoledne prozatím čtyři členy.

Foto: David Ryneš, Mapy.cz

Trasa průjezdu motorkářů

Protest organizují Slováci i Poláci

Na sociální síti organizují protest i Slováci. „Svoboda pohybu je v Evropské unii zaručena, ale tento gang veřejně podporuje agresi a násilí. Vůdce gangu Alexander Zaldostanov má zakázaný vstup do USA a Kanady za podporu anexe Krymu. Nesouhlasíme s přejezdem jakéhokoli gangu přes naše území, který veřejně podporuje politiku agrese,“ píše se v prohlášení skupiny s názvem Stop provokaci Putinova motorkářského gangu na Slovensku.

Skupina označuje přejezd motorkářů za provokaci. „Po trase plánujeme zorganizovat protestní shromáždění, abychom tomuto gangu ukázali, že my násilí nepodporujeme,“ píše skupina.

Bývalý disident a expremiér Ján Čarnogurský naopak přejezd motorkářů přivítal. „Je to pozitivní akce. Motorkáři jedou oslavit vítězství nad fašismem,“ uvedl pro televizi Markíza. V Bratislavě se pravděpodobně zastaví u památníku padlých sovětských vojáků na Slavíně.

Také v sousedním Polsku se už houfují aktivisté, kteří chtějí průjezdu zabránit. Petici už tam podepsalo více než osm a půl tisíce lidí. „Ze strany motorkářů jde o symbolický projev násilí, jímž obyčejně začíná násilí skutečné,“ uvádí se v prohlášení signatářů. [celá zpráva]

Požádali o víza do EU

Jeden z aktivistů Jarek Podworski řekl, že důvodem odporu je zejména ruská anexe na Ukrajině, kterou Noční vlci podporují, a také padesátiletá sovětská okupace Polska.

Média v pondělí zveřejnila vyjádření šéfa klubu motorkářů Alexandra Zaldostanova, že „akce se jistě nelíbí potomkům těch Poláků, kteří byli dozorci v židovských ghettech“. Dodal, že za druhé světové války „byli i takoví Poláci, kteří bojovali proti fašismu a společně s Rudou armádou dorazili až do Berlína“.

Jeden z pořadatelů cesty Andrej Borovskij zdůraznil, že akce, jíž se zúčastní asi čtyřicet motorkářů, nemá nic společného s politikou, a že účastníci již požádali o vstupní víza do EU.

Reklama

Výběr článků

Načítám