Hlavní obsah

Policie zastavila lanovku v Dolní Moravě. Je důležitá pro obslužnost, brání se zastupitelé

Právo, Ludmila Žlábková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Pro pěší, běžkaře a skialpinisty spustili od čtvrtečního dopoledne lanovku v Dolní Moravě na Orlickoústecku. Rozjela se díky nařízení zastupitelstva obce, které rozhodlo, že může fungovat v rámci dopravní obslužnosti jako veřejná služba turistického významu. Policie lanovku odpoledne zastavila.

Na Dolní Moravě spustili lanovkuVideo: Ludmila Žlábková, Právo

 
Článek

„Vládní opatření a nařízení v resortu Dolní Morava i nadále dodržujeme a provoz lanové dráhy je legální a v souladu s vládními opatřeními,“ uvedl Tomáš Drápal z Horského skiresortu Dolní Morava.

Stezka v oblacích by letos měla vyrovnat rekord návštěvnosti

Tipy na výlety

Dolní Morava je turistickým centrem, kde se mimo jiné nachází desítky kilometrů obcí upravovaných běžeckých stop, které jsou součástí Jesenické lyžařské magistrály. Nástupní místo těchto tras se nachází právě v blízkosti horní stanice lanové dráhy. Zároveň je zde několik provozoven, které je nutno zásobovat a provozně udržovat.

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

Ve čtvrtek hustě sněžilo, velký zájem o lanovku zatím nebyl.

„Provoz lanové dráhy je v tomto období jediný možný způsob, jak zajistit obslužnost této části a jak také umožnit turistům a především běžkařům přístup k upravovaným běžeckým trasám a turisticky značeným cestám v oblasti Králického Sněžníku. Domníváme se, že je to i v souladu s dalšími doporučeními, kdy ze zdravotního a preventivního hlediska je pobyt ve volné přírodě a sport nadále možný, a tedy zdraví prospěšný,“ doplnil Drápal s tím, že v celém středisku dbají na dodržování obecně platných opatření v souvislosti s covid-19 a návštěvníky v tomto duchu informují a organizují.

Policie ale odpoledne informovala, že provoz lanovky zastavila. „Na Dolní Moravě byla v provozu lanová dráha a přepravovala osoby. Policisté stav na místě zadokumentovali a provozovatele vyzvali, aby lanovku vypnul. Jeho jednání oznámíme správnímu orgánu,” uvedla mluvčí policie Markéta Janovská.

Lyžaři vyrazili na sjezdovky. V Česku se navzdory zákazům rozjely vleky

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám