Hlavní obsah

Na demonstraci proti Babišovi přišla jen Bára Štěpánová a pár organizátorů

Novinky, ale, bja

Na pondělní demonstraci proti vicepremiérovi a ministru financí Andreji Babišovi (ANO) přišla jenom herečka Bára Štěpánová, pár organizátorů a novináři. Štěpánová pod dohledem kamer připevnila na Generální finanční ředitelství desku s nápisem: „V tomto domě začíná a končí Andrejův daňový tunel” a poté poskytla několik rozhovorů médiím.

Na demostraci proti Babišovi přišla jenom Bára Štěpánová a organizátořiVideo: Novinky

 
Článek

Akce nazvaná „Oslava Babišových daní” začala v pondělí v 15 hodin před Generálním finančním ředitelstvím.

„Pokud jste si všimli, tak dneska je poslední den na podání daňového přiznání a na zaplacení daní. Každý občan se tedy snaží je zaplatit, protože za každý den jsou pokuty a penále. Říkala jsem si, že je zvláštní, že pan ministr jakožto nadřízený tohoto úřadu zaplatil ze svých příjmů jenom 12 procent,” vysvětlila Štěpánová Novinkám svoji účast na akci s tím, že si nechala spočítat, kolik na daních vlastně Babiš zaplatil.

Následně rozhořčeně zmínila, že zatímco Babiš sleduje s pomocí EET, jak podnikatelé na tržbách získávají každou korunu, tak sám své příjmy nevysvětlí. Připomněla i slavnou Babišovu hlášku „Sorry jako”.

„On je přece zaměstnanec tohoto státu. My nejsme přece jeho poddaní ani podřízení. On nám má sloužit, takže jsem z toho zděšená,” řekla s tím, že je zvědavá, jak dlouho deska s nápisem na budově finančního ředitelství vydrží.

Pozvánka na akci nikoho nenalákala

Ačkoli na sociální síti byla umístěna veřejná pozvánka, která lidi vyzývala „k připomenutí hrdinných činů finanční správy ve věci daní ministra financí Andreje Babiše, která s osobním nasazením bránila vyšetřování daňových úniků svého šéfa,” účast na akci nebyla valná.

Protestovali proti mně tři lidé, jedna z nich šílená Štěpánová
Andrej Babiš

Kromě Štěpánové a několika dalších jednotlivců na ni vlastně nikdo nedorazil. Zhruba desítka novinářů tak byla vůči účastníkům v jasné přesile.

Štěpánová vystoupila proti Babišovi už i dřív v minulosti, třeba loni 17. listopadu na Václavském náměstí. Ve svém tehdejším projevu si vzala na paškál i prezidenta Miloše Zemana.

„Protestovali proti mně tři lidé, jedna z nich šílená Štěpánová,” reagoval Babiš na dnešní akci. Podle něj proti němu Štěpánová vystupuje jako aktivní příznivec jeho politických konkuretů — připomněl, že se štábem ODS byla herečka loni 17. listopadu na obědě.

Babiš: Já jsem dobrý vzor pro plátce daní

Poznamenal také, že jí po jejích minulých protestech zval na ministerstvo financí, ale nepřišla.

„Proč nepřišla za mnou? Minule jsem jí psal SMS, ať za mnou přijde. Ona mi ani neodepsala. Potom říkala, že je to hrozný, že jsem jí vůbec psal. Kdyby přišla za mnou sem na ministerstvo financí, tak já jí pozvu nahoru a ukážu jí, že jsem zaplatil 350 miliónů z daní za posledních 20 let. Ukážu jí, že moje firmy zaplatily 23 miliard na odvodech a na daních, takže ano, já jsem dobrý vzor pro plátce daní,“ uvedl Babiš s tím, že platí daně podle zákona.

Na výtku Štěpánové, že platí na daních pouze 12 procent, Babiš reagoval slovy, že je to nesmysl.

„Pokud si to nechala spočítat, tak tomu nerozumí, protože já jsem měl příjmy firmy, tak už jenom na začátku jsem musel zaplatit 23 procent z daně fyzických osob a ještě jsem zaplatil odvody, takže jsem zaplatil celkově včetně sociálního a zdravotního kolem 40 procent,” dodal Babiš.

Vysvětlení pro Sněmovnu

Babiš je v poslední době kritizován kvůli podezření z daňových úniků. Na konci roku 2012 totiž společnost Agrofert vydala korunové dluhopisy za 3 miliardy, z nichž polovinu koupil právě vlastník společnosti Babiš. Korunové dluhopisy ale nepodléhají dani, protože jejich hodnota se zaokrouhluje dolů. Nedaní se ani příjem z nich.

Kvůli podezření, že Babiš spáchal daňové podvody, přijala v polovině března Sněmovna usnesení, že do konce dubna by měl ministr financí vše vysvětlit. V opačném případě by pak premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) měl z celé věci vyvodit důsledky. Babiš pak odpověděl, že do konce dubna bude písemně na usnesení reagovat.

Reklama

Výběr článků

Načítám