Hlavní obsah

Na dálnicích se testuje radar, který zobrazí rychlost i s registrační značkou auta

– Praha
Novinky, lsi

Na českých dálnicích se v těchto dnech objevila novinka. Radar, který dokáže změřit nejenom rychlost, ale dokáže i přečíst registrační značku vozidla. Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) počítá s využitím systému zejména na opravovaných úsecích dálnic.

Foto: ŘSD

Radar bude na světelné tabuli ukazovat rychlost konkrétního auta.

Článek

„Systém měří rychlosti až do 200 km/h s odchylkou pouhá 3 % a dokáže rozpoznat nejméně 85 procent SPZ z více než dvaceti evropských zemí,“ uvádí se v tiskové zprávě ŘSD.

Systém navíc umí ukládat statistická data o naměřených rychlostech, které si potom může provozovatel zobrazit přes webové rozhraní.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Radar MOTES vyvinula na podnět ŘSD firma Eltodo. Systém je mobilní a skládá se z radarového vozíku a informačního vozíku, na kterém se okamžitě zobrazí naměřené informace.

Radar má chránit silničáře

Mobilita byla důležitá kvůli tomu, že ŘSD plánuje použití radaru zejména na opravovaných úsecích dálnic.

„Nasazení mobilního radaru se předpokládá zejména v opravovaných úsecích dálnic, kde z hlediska statistiky hrozí silničářům největší nebezpečí od nákladních vozů a vozidel překračujících povolenou rychlost,“ uvedla Soňa Křítková, která je pověřená vedením ŘSD.

Foto: ŘSD

Schéma fungování mobilního radaru

Po zavedení výstražných prahů se tak jedná o další inovaci, která má zlepšit bezpečnost na opravovaných úsecích.

Anketa

Dodržujete na opravovaných úsecích dálnic rychlost 80 km/h?
ano
26,9 %
ne, když je tam slabý provoz
33,4 %
ne, jedu tam vždy rychleji
39,7 %
Celkem hlasovalo 4931 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám