Hlavní obsah

Na církevních restitucích a vyšším DPH trvá ODS i po volebním debaklu

Novinky, val
Praha

Přestože opozice vnímá volební debakl ODS v krajských volbách jako vyjádření nespokojenosti občanů s politikou vládnoucí koalice, premiér a předseda ODS Petr Nečas odmítá, že by jeho kabinet po volbách přehodnotil některé klíčové zákony. Týká se to například daňového balíčku nebo církevních restitucí. Řekl to v Otázkách Václava Moravce v České televizi.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Premiér a předseda ODS Petr Nečas

Článek

Například otázka kolem přehodnocení zákona o majetkovém vyrovnání s církvemi není podle Nečase v tuto chvíli vůbec na stole. „Konečně upravujeme vztahy státu s církvemi,“ upozornil Nečas. Dodal, že vláda sice není slepá ani hluchá k výhradám veřejnosti, chce ale realizovat dohodnutý program, za který byla zvolena.

Naproti tomu lídr opoziční ČSSD Bohuslav Sobotka informoval o tom, že jeho poslanci v nejbližších dnech předloží návrh na odložení důchodové reformy nejméně o dva roky. Nadále budou požadovat také zachování současné sazby DPH.

Prioritami opozice je podle Sobotky přijetí provizorního rozpočtu výměnou za předčasné volby. Nová vláda by pak sestavila nový rozpočet a začala by mimo jiné i znovu vyjednávat s církvemi o podobě restitucí.

ČSSD podpoří KSČM i lidovci

Podporu ČSSD v jejím tažení proti vládním reformám slíbil šéf komunistů Vojtěch Filip. KSČM bude rovněž pro zachování stávajících sazeb DPH, podpoří návrh na odložení důchodové reformy. Komunisté chtějí také navrhnout odložení nového občanského zákoníku, který prý v českém právním prostředí není schopen realizace.

Volby 2012

Přehled výsledků voleb do Senátu vám přinášíme v našem speciálu Volby 2012.

Společná sazba DPH 17,5 procenta, která by od příštího roku začala platit v případě, že se nepodaří odsouhlasit vládní stabilizační balíček, není podle předsedy lidovců Pavla Bělobrádka „krok správným směrem“. Senátoři KDU-ČSL proto v případě, že vládní návrhy projdou do horní komory, tyto zákony nepodpoří.

Reklama

Výběr článků

Načítám