Hlavní obsah

Na českých VŠ raketově přibývá Rusů. Nemusí platit, protože studují česky

Právo, Jiří Mach

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

O studium na českých vysokých školách je stále větší zájem, zejména ze zemí bývalého Sovětského svazu. Raketově vzrostl zájem Rusů. Jejich počet se na českých školách za posledních deset let zvedl desetkrát. Nemusejí totiž za studium platit, protože zpoplatněno je pouze studium v cizím jazyce a Rusové se díky podobnosti obou jazyků snadno naučí česky během jediného roku.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Před deseti lety bylo Rusů na českých školách jen 416, dnes jich tam je 4312. Veřejné vysoké školy jich studuje 2887, ale jen 182, tedy 6,3 procenta, studuje v angličtině a za výuku platí. Nejvíce cizinců však pochází ze Slovenska díky mezinárodní smlouvě, která umožňuje Slovákům studovat v mateřštině.

V poslední době jich ale ubývá. Ještě před třemi lety v ČR studovalo 24 332 Slováků, v uplynulém školním roce jich ale nastoupilo 23 434. Pořád jich je ale ze 40 836 cizinců na českých školách nejvíce. Mezi všemi VŠ studenty, jichž je v Česku 368 304, jich je 6,36 procenta.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Slovenští studenti mají výhodu proti ostatním cizincům v tom, že nemusejí prokazovat znalost češtiny. Pokud ji ostatní cizinci doloží, mohou studovat také bezplatně. Za kurzy v angličtině se platí takové školné, jaké si každá univerzita určuje sama.

Nejdražší je zubařina 

Nejdražší studium na Karlově univerzitě nabízejí lékařské fakulty, a to za 330 tisíc ročně, obor zubní lékařství vyjde dokonce na 360 tisíc. Nejlevnější je Fakulta humanitních studií, která si účtuje 50 tisíc korun.

Právě možnost neplatit školné je důvodem, proč české školy lákají hlavně studenty ze slovanských zemí. Jim je totiž čeština blízká. Drtivá většina západních studentů z jiných jazykových větví si platí za studium v cizím jazyce. Celkem za studium platí 4631 cizinců.

Úbytek slovenských studentů je způsoben zřejmě tím, že na vysoké školy v posledních letech přicházejí populačně slabé ročníky, což odpovídá i českým trendům. Právu to potvrdila mluvčí Masarykovy univerzity v Brně Tereza Fojtová.

„Pro následující akademický rok zaslali uchazeči o studium zhruba o deset procent přihlášek méně než loni, kdy poslali 54 415 přihlášek. Pokles odpovídá dlouhodobému poklesu populační křivky. Snížení jsme registrovali i ze strany uchazečů ze Slovenska, kteří podali 7469 přihlášek, zatímco loni to bylo 8100 přihlášek. Vzrostl ale počet přihlášek od ostatních cizinců, kteří jich letos podali 1591, zatímco loni to bylo 1236,“ dodala.

Po Slovácích jsou nejsilnější národnostní skupinou na českých VŠ Rusové s více než čtyřmi tisíci studenty. O polovinu méně je pak Ukrajinců, Kazaši s 1368 studenty zaujímají čtvrté místo pomyslného žebříčku, přes tisícovku mají ještě Vietnamci.

V řádu stovek se na školách pohybují i Bělorusové (617), Britové (505), Němci (436), Portugalci (413), Poláci (360), Norové (359), Řekové (355) či Malajci (306). Najdou se i studenti z exotických zemí jako je Ázerbájdžán (212), Botswana (90), Kambodža (9), Kostarika (3), Bhútán (2), Zimbabwe a Čad (po 4), Cookovy ostrovy a Fidži (po 1). Konflikty ve své domovině sledují z Česka kromě Ukrajinců i Izraelci (134), Syřané (65), Iráčané (25), Libyjci (24), Afghánci (21) a Palestinci (18).

Reklama

Výběr článků

Načítám