Hlavní obsah

Na Blatného jeho kolegové lékaři pějí chválu

Právo, Jan Martinek

Skvělý lékař, slušný člověk. Tak hodnotí kolegové dětského hematologa Jana Blatného, náměstka Dětské nemocnice při brněnské fakultní nemocnici. Padesátiletý Blatný má zřejmě největší šanci převzít resort zdravotnictví po Romanu Prymulovi.

Foto: Brno FN, ČTK

Náměstek Fakultní nemocnice Brno Jan Blatný na snímku z roku 2014.

Článek

Ten musí po měsíci ve funkci z úřadu odejít, protože jej novináři přistihli, jak vychází bez roušky v nočních hodinách z restaurace, které v tu dobu už musely být zavřené. O jeho nástupci by mělo být jasno v úterý.

Je to slušný, dobře se rozhodující, schopný člověk
Vlastimil Válek, TOP 09

„Je to slušný, dobře se rozhodující, schopný člověk,“ hodnotil pro Právo Blatného poslanec TOP 09 Vlastimil Válek, který je zároveň přednostou kliniky radiologie a nukleární medicíny v brněnské nemocnici. Podle něj si Blatného premiér a lídr ANO Andrej Babiš vybral na doporučení ředitele FN Brno Jaroslava Štěrby. Blatný je uznávaným odborníkem na léčbu dětské hemofilie (porucha srážlivosti krve).

„Když Štěrba nastoupil, odvolal šest náměstků a vybral si na jejich místa lidi, kterým důvěřuje. Pan premiér Babiš má zřejmě ve Štěrbu velkou důvěru, když už z nějakého důvodu nechce na ministerstvo poslat někoho ze svých poslanců. Přitom má jen v klubu šest lékařů,“ řekl Válek.

Prymulu by mohl nahradit Blatný

Domácí

„Je to výborný lékař, který by pro pacienta udělal první poslední, a velmi slušný člověk s mezinárodním renomé,“ zhodnotil Blatného pro Právo jeho další kolega, který si nepřál být jmenován.

Podle poslance ODS a lékaře Bohuslava Svobody, který byl také šéfem České lékařské komory, je Blatný vynikající odborník na dětskou hematologii.

„Covid je horší chřipka“

„Samozřejmě ministerské zkušenosti jsou otázka jiná, ale odborné předpoklady má veškeré,“ řekl včera novinářům Svoboda. Nový ministr obecně podle něj musí být člověk, který se nesmí bát. „Protože vstoupit do této řeky je velmi podobné pokusu o sebevraždu,“ dodal Svoboda.

Pokud Babišovu nabídku Blatný přijme, bude muset ze dne na den začít řešit pandemii covidu-19 a hrozbu přehlcení nemocnic, které může podle některých prognóz nastat už v půlce listopadu.

Prymula má několik týdnů policejní ochranku

Domácí

„Je to zřejmě pro něj výzva. Na rozdíl od Prymuly a Adama Vojtěcha zná dobře nemocniční prostředí, což je výhoda,“ míní Válek. Blatný, který nemá žádné zkušenosti s politikou, má zároveň podle všeho rezervovanější přístup k razantním protiepidemickým opatřením.

Podle serveru iDnes se před časem o nemoci covid-19 vyjádřil na internetové konferenci jako o „trošku horší chřipce“. „Stačí na ni, aby se zásadně omezila pravděpodobnost šíření, ty nejzákladnější věci,“ řekl také. Podle Válka to ovšem neznamená, že by byl Blatný tzv. popíračem.

„Pan Prymula má asi trochu ostřejší přístup, ale rozhodně to neznamená, že by Blatný po svém nástupu zrušil opatření. Nemá takové názory jako senátor Jan Žaloudík nebo prezident České stomatologické komory Roman Šmucler,“ zmínil poslanec TOP 09 lékaře, kteří koronavirovou hrozbu zlehčují.

Noční schůzka: šlo o šéfa VZP?

Domácí

Podle iDnes se Blatný dostal v době pandemie do konfl iktu s Ligou lidských práv: na jaře, ale i na podzim údajně bránil oběma rodičům chodit za hospitalizovanými dětmi, jejichž právo být v kontaktu s rodiči je ale vetknuté do ústavního zákona. Blatný se hájil tím, že lékaři mohou při posouzení stavu dítěte návštěvu odmítnout z hlediska závažné epidemiologické situace.

Pokud by si Blatný nabídku rozmyslel, je podle informací Práva stále ve hře současný náměstek ministra pro zdravotní péči Aleksi Šedo, bývalý děkan 1. lékařské fakulty UK. Roman Prymula už oznámil, že bude-li mít za něj premiér náhradníka, nebude čekat na odvolání a rezignuje sám.

Reklama

Výběr článků

Načítám