Hlavní obsah

Muž hospitalizovaný na Bulovce prasečí chřipku nemá

Praha

Turista, který byl po nedělním návratu z Mexika hospitalizován na pražské Bulovce kvůli podezření na možnou infekci prasečí chřipky, je zdravý. Virus se u něj nepotvrdil. Oznámila to primářka infekčního oddělení nemocnice na Bulovce Hana Roháčová. Testy provedla Národní referenční laboratoř.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Lékaři kontrolovali v Mexiku před odletem všechny Čechy.

Článek

Na Bulovce je nyní hospitalizováno pět pacientů, u tří jsou výsledky negativní, další dva budou každou chvíli. "Teď ověřujeme, jestli u zbylých dvou ty výsledky jsou také negativní, ale nemáme pozitivního nic hlášeno, takže s největší pravděpodobností budou propuštěni všichni dneska (v pondělí, pozn. red.)," uvedla Roháčová.

Muž se vrátil v neděli z Mexika spolu s dalšími turisty. Kromě něj bylo ještě dalších šest osob umístěno v domácí karanténě. Na palubě stroje ČSA bylo celkem 196 cestujících cestovní kanceláře Exim Tours. Všichni byli na pobytu v Cancúnu, tedy v oblasti, kde zatím virus prasečí chřipky nebyl prokázán.

Turisté byli kontrolováni již před odletem z Mexika, na pražské Ruzyni pak na ně čekali zdravotníci, kteří u nich za pomoci termovize zjišťovali zvýšenou teplotu.

Podle ministerstva zdravotnictví bylo do soboty v tuzemsku evidováno 51 osob, které vyhledaly vyšetření kvůli respiračním obtížím. Ve 14 případech byla prasečí chřipka vyloučena. Vesměs se jedná o lidi, kteří se vrátili z Mexika nebo USA.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám