Hlavní obsah

Müllerová zahájí jednání o finančních kompenzacích za zrušení sKaret

Novinky, val, jov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Vláda na svém čtvrtečním jednání opět odmítla návrh ministryně Ludmily Müllerové na změnu projektu sKaret. Místo toho přijala doporučení, aby ministryně zahájila jednání nutná ke zrušení projektu. Müllerová vzala toto usnesení na vědomí a uvedla, že zahájí příslušná jednání.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministryně práce a sociálních věcí Ludmila Müllerová

Článek

„Já toto doporučení vlády beru jednoznačně na vědomí,“ uvedla ministryně s tím, že se dá nyní předpokládat série jednání s Českou spořitelnou, která provozuje účty k sKartám, a uvnitř ministerstva práce a sociálních věcí.

Podle ní bude zapotřebí vyčíslit případné kompenzace, které bude Česká spořitelna možná požadovat. Zatím však nechtěla zmiňovat jakékoli částky, neboť i Česká spořitelna se dosud odmítala na toto téma vyjádřit. Konkrétnější nechtěl být ani premiér Petr Nečas. „V tuto chvíli nemá smysl rozvíjet spekulace na toto téma,“ prohlásil.

Ministryně nicméně trvá na tom, aby se upřednostňoval zájem občanů. Chce předejít situaci, kdy by se například zpozdila výplata sociálních dávek. Proto budou muset být podle ní přijata přechodná opatření.

Pro hlasovali čtyři ministři

Müllerová zopakovala, že vládě předložila legislativní návrh, jenž vyhovuje podmínkám Úřadu pro ochranu osobních údajů a vyhovuje také některým požadavkům Legislativní rady vlády. Kabinet ale její návrhy odmítl, hlasovali pro něj jen čtyři členové, pravděpodobně ministři za TOP 09.

Právě mezi koaličními stranami TOP 09 a ODS probíhá již delší dobu spor kvůli sKartám. Zatímco ODS vyjádřila jednoznačný nesouhlas s tímto projektem, TOP 09 prosazovala pouze jeho pozměnění. Ministr financí a první místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek se kvůli tomu opakovaně opřel do premiéra a šéfa ODS Petra Nečase. [celá zpráva]

Na kolik přijdou kompenzace, ptá se ČSSD

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka ve čtvrtek upozornil, že ve Sněmovně se bude projednávat návrh senátorů jeho strany na úplné zrušení sKaret. Premiéra Petra Nečase (ODS), který sociální karty kritizuje, vyzval, aby zvedl ruku pro tento návrh ČSSD. „Osobně si to pohlídám,“ podotkl.

Nečase, a také Müllerovou, navíc vyzval, aby jasně sdělili veřejnosti, jaká finanční rizika vyplývají pro státní rozpočet ze zrušení projektu sociálních karet. Podle Sobotky je přitom nepřijatelné, aby se na kompenzaci za sKarty podíleli občané.

Reklama

Související články

SKarty se rušit nebudou, rozhodla vláda

Vláda na svém středečním jednání zamítla senátní návrh na zrušení kritizovaných sKaret. Kabinet chce sám navrhnout změny pro využití sociální karty....

Nečas chce ukončení projektu sKaret

Premiér Petr Nečas (ODS) navrhl ministryni Ludmile Müllerové (TOP 09) ukončení projektu sKaret. Uvedl to po jednání s tím, že konečné rozhodnutí bude na...

Výběr článků

Načítám