Hlavní obsah

Müllerová: sKarty nemůžu ukončit

• Aktualizováno

Ministryně práce a sociálních věcí Ludmila Müllerová (TOP 09) uvedla v Otázkách Václava Moravce na ČT1, že nemůže ukončit projekt sKaret. A to i přesto, že premiér Petr Nečas (ODS) doporučil, aby projekt nadále nepokračoval.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministryně práce a sociálních věcí Ludmila Müllerová

Článek

"Projekt sKaret od počátku provázela řada problémů se zaváděním, výhrady ombudsmana atd., pana premiéra to vede k úvaze, že vzhledem ke ztrátě politických bodů by bylo vhodné projekt ukončit," řekla ministryně.

Zrušení by bylo podle ní plýtvání penězi.

Milan Štěch (ČSSD) uvedl, že se musí přehodnotit smlouva s Českou spořitelnou. Od začátku tvrdí, že projekt je špatně připraven. „Šel bych do soudního sporu, ta smlouva je v rozporu s právním řádem.“

Odškodné 300 miliónů korun

Když vláda rozhodne o zrušení sKaret, Česká spořitelna bude podle ČT žádat 300 miliónů korun odškodné. Müllerová uvedla, že se bude velmi bránit tomu, aby její ministerstvo tyto peníze platilo.

„Postup zavedení sKarty nebyl nejšťastnější,“ podotkla Müllerová. Ale nedomnívá se, že by postižení byli dnes obtěžováni sKartou.

„Těmto osobám se snažíme vyjít vstříc, díky čipu v budoucnu nebudou muset docházet na úřad,“ dodala. Musely by se však pořídit čtečky čipů na úřady. „Budou pořizovány od roku 2014, nebude to přesahovat 100 miliónů korun, je možné, že ta cena bude i nižší,“ uvedla ministryně.

„Vláda by měla rozhodnout, protože každý den vznikají škody. Nejlepší by bylo využít návrh na zrušení,“ řekl Štěch. „Nevím, jaké škody vznikají,“ podivila se Müllerová.

Ukončení projektu požaduje také Karolína Peake (LIDEM), pokud nebudou předložena jasná čísla dokazující smysluplnost projektu.

Štěch: Nízká minimální mzda škodí

„Za sedm let nezvýšení minimální mzdy jsme se dostali pod úroveň všech okolních zemí, dokonce pod úroveň Turecka. Produktivita práce u nás roste rychleji než reálné mzdy a propad kupní síly vede k tomu, že se potápí celá ekonomika, vnitřní poptávka stagnuje,“ řekl Štěch.

Pokud zaměstnavatelé budou souhlasit se zvýšením minimální mzdy, pak to prý Müllerová ráda podpoří. "Musím souhlasit, že ta minimální mzda je nižší jen v pobaltských zemích, Bulharsku a Rumunsku," dodala.

Daniel Hůle z organizace Člověk v tísni se domnívá, že náš vzdělávací systém produkuje lidi, kteří jsou neuplatnitelní na trhu práce. Primární problém je tedy na ministerstvu školství. Podporovat absolventy je podle něj k ničemu, protože tím se zase zvýší nezaměstnanost padesátníků. Podporovat by se měly spíše matky s dětmi a firemní školky.

„Předkládám zákon o dětské skupině, který umožní umístění dětí do zařízení zaměstnavatelů, to je významná pomoc,“ upozornila Müllerová.

Ředitel Úřadu práce rezignuje 

Úřady práce jsou podle úředníků ve špatném stavu a chybí jim lidi. Jiří Kubeša, šéf Úřadu práce, už nabídl rezignaci.

Odejde na konci dubna, potvrdila Müllerová a připustila, že ministerstvo nemá dost peněz na výplatu dávek hmotné nouze a problém bude i s podporou v nezaměstnanosti.

"Řádově chybí miliardy," řekla a poté to upřesnila na asi 3 až 4 miliardy.

Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) na dotaz ČTK řekl, že peníze bude muset ministerstvo práce a sociálních věcí najít samo ve svém rozpočtu, na výdaje podle něj dostává nejvíce ze všech úřadů. Doplnil, že jako ministr financí žádné volné peníze nemá.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám