Hlavní obsah

Mrvku po přestupu k Zimolovi odvolali z čela Jindřichova Hradce

ČTK, zr

Zastupitelé Jindřichova Hradce ve čtvrtek odvolali z funkce starostu Stanislava Mrvku a také celou radu města. Mrvka před pár dny po letech opustil ČSSD, která je v Jindřichově Hradci v městské koalici. Vstoupil do hnutí Změna 2020, jehož předsedou je bývalý soc. dem. Jiří Zimola. Pro odvolání rady hlasovalo 16 z 27 zastupitelů. Novým starostou se stal Jan Mlčák (Patrioti).

Foto: Václav Pancer, ČTK

Jan Mlčák (vlevo) nahradil ve funkci odvolaného starostu Jindřichova Hradce Stanislava Mrvku (vpravo).

Článek

Koalici v Jindřichově Hradci po volbách v roce 2018 vytvořili zástupci ČSSD, ANO, SNK ED, ODS, Patrioti a piráti, což dohromady dávalo 21 mandátů z 27 zastupitelů.

Vyčerpal svůj potenciál dále posouvat město. Navíc impulzem pro odvolání byl rozkol v ČSSD
zastupitel Jakub Rytíř (ANO)

„Není jednoduché odvolávat starostu, který odvedl poctivou práci. Vyčerpal ale svůj potenciál dále posouvat město. Navíc impulzem pro odvolání byl rozkol v ČSSD,“ uvedl zastupitel Jakub Rytíř (ANO), jenž návrh předkládal.

Mrvka byl starostou Jindřichova Hradce od roku 2010. Se soc. dem. ve městě třikrát po sobě vyhrál volby. Podle něj stály za jeho odvoláním aktivity od špiček ČSSD. „Byl to pokyn trojice (Milan) Štěch, (Ondřej) Veselý a (Ivana) Stráská. A ten rozkaz byl jasný: Muž s koženou brašnou nesmí projet,“ uvedl Mrvka citaci z filmu Pelíšky. Dodal, že jeho odvolání souvisí i se senátními volbami, které se na podzim konají.

Proti Štěchovi i Jandákovi

Na Jindřichohradecku se mimo jiné utkají právě Mrvka a Štěch. „A chápu, že kdybych měl u jména starosta Jindřichova Hradce, znělo by to lépe, než když tam budu mít napsáno nezaměstnaný nebo bývalý starosta nebo popravený starosta,“ uvedl Mrvka.

Exhejtman Zimola představil Změnu 2020

Domácí

Proti Štěchovi a Mrvkovi se postaví např. exministr kultury za ČSSD Vítězslav Jandák, ale jako nestraník za hnutí ANO. Naopak ODS ani lidovci v tomto senátním obvodu vlastního kandidáta nenavrhnou.

Koalici v Jindřichově Hradci od počátku provázely problémy. Například loni vypověděli koaliční smlouvu piráti, ale na chodu vedení města se nic nezměnilo. Jedna zastupitelka zvolená za piráty zůstala v radě a druhý zastupitel zvolený za piráty byl od počátku volebního období v opozici.

Výběr článků

Načítám