Hlavní obsah

Exhejtman Zimola představil Změnu 2020

Právo, Pavel Orholz

Bývalý hejtman a předseda jihočeské ČSSD Jiří Zimola představil v pondělí novinářům nové hnutí Změna 2020, se kterým půjde do říjnových krajských voleb. V případě úspěchu nevyloučil ani povolební spolupráci s ČSSD, kde mu zaniklo v minulém týdnu členství.

Foto: Pavel Orholz, Právo

Jiří Zimola s logem nového hnutí.

Článek

„Členství v ČSSD jsme pozbyli okamžikem, kdy jsme byli přijati do hnutí Změna 2020. To se stalo minulý týden a bezprostředně potom následoval ustavující sněm našeho hnutí, kde delegáti volili nové vedení,“ vysvětlil Zimola, který je novým předsedou hnutí.

Připustil, že hnutí má zatím pouze několik desítek členů, a kromě něj jsou mezi nimi i další bývalí členové sociální demokracie jako například starosta Týna nad Vltavou David Slepička nebo starosta Jindřichova Hradce Stanislav Mrvka. Ten by měl být i lídrem kandidátky a zároveň kandidovat za hnutí na Jindřichohradecku do senátu.

„Projekt Změny 2020 je směřován středolevě s tím, že klademe důraz na sociální řešení problematiky,“ konstatoval Zimola. V případě úspěchu nevyloučil ani povolební spolupráci se sociálními demokraty.

Jandák opět převléká kabát: ČSSD je zoufalá a populistická, ANO s tahem na branku

Domácí

„Nemáme s našimi bývalými spolustraníky z ČSSD na jihu Čech špatné vztahy a neznamená to, že bychom teď měli bojovat. Když budeme bojovat, tak v rámci fér pravidel a jasných mantinelů,“ podotkl Zimola, který z možné povolební spolupráce vyloučil jen ultrapravé a ultralevé strany a uskupení.

Podle něho je však vznik nového hnutí reakcí na politiku ČSSD. „Změna 2020 vznikla jako spontánní reakce na to, co se děje s celostátní ČSSD. Chceme prosazovat skutečnou sociálně spravedlivou politiku, kterou ČSSD hloupě opustila. A za placená místa na ministerstvech se stala lokajskou stranou. Změna bude klást vždy důraz na sociální aspekty problému,“ dodal Zimola, který by měl kandidovat do krajských voleb, ale zatím neprozradil, na jakém místě kandidátky.

Nejde nám o koryta, jsme srdcaři. Hašek se Zimolou představili platformu Zachraňme ČSSD

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám