Hlavní obsah

Moravskoslezský kraj povedou sociální demokraté s komunisty

Právo, Denisa Telaříková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava

Krajský výkonný výbor ČSSD ve čtvrtek v Ostravě rozhodl, že Moravskoslezský kraj povede opět staronová koalice. Tedy ČSSD společně s KSČM. Této variantě dal výbor přednost před možnou trojkoalicí s KDU-ČSL a ODS.

Foto: Profimedia.cz

Ostravský magistrát

Článek

Staronová koalice nyní bude mít na kraji 44 hlasů v zastupitelstvu, které má 65 členů. ČSSD má 24 mandátů, v předchozím volebním období však měla o sedm křesel více. Komunisté si naopak nyní polepšili, z 11 křesel získali 20. V opozici tak znovu skončili občanští demokraté (9) společně s lidovci (7). Nově k nim přibyli Nezávislí, kterým voliči přiřkli pět mandátů.

Sociální demokraté získali křeslo hejtmana a čtyř náměstků. Komunisté se budou starat o dva resorty. V jedenáctičlenné krajské radě bude poměr hlasů sedm ku čtyřem ve prospěch sociální demokracie.

Hejtmana Jaroslava Palase (ČSSD) nahradí v křesle jeho dosavadní náměstek pro životní prostředí a dopravu Miroslav Novák, který patří v Ostravě mezi zakládající členy sociální demokracie.

„Pro koalici s KSČM jsme se rozhodli proto, že z obou jednání, jak s komunisty, tak na druhé straně s lidovci a ODS, vyšly totožné výsledky. A to sedm ku čtyřem. Definitivně proto rozhodlo přání voličů. Vždyť levice jako taková má v zastupitelstvu Moravskoslezského kraje 44 mandátů z 65,“ uvedl budoucí hejtman Novák s tím, že také k rozhodnutí pomohlo to, že s KSČM již ČSSD vládla v minulém volebním období.

ČSSD většinou nabídla nové tváře

Do křesel čtyř náměstků ČSSD zvolila převážně nové tváře, kromě Věry Palkové, která se minulé čtyři roky starala o školství a tělovýchovu a stejné místo bude zastávat i následující volební období. Zdravotnictví povede Jiří Martinek, regionální rozvoj a evropské fondy Martin Sikora, o dopravu a životní prostředí se bude starat Daniel Havlík. Neuvolněnými radními se stanou Tomáš Hanzel a Jaroslav Dvořák.

„Většina nových tváří v krajské radě jsou čtyřicátníci. Věk ale samozřejmě není podstatný. Jsou to lidé se zkušenostmi z manažerských profesí, očekávám od nich plné nasazení,“ vysvětlil Novák.

Lídr KSČM Josef Babka rozhodnutí sociální demokracie vítá. „Považuji to za přirozené vyústění naší dosavadní spolupráce,“ reagoval na rozhodnutí krajského výkonného výboru ČSSD Babka, který bude jako neuvolněný radní zastupovat nového hejtmana.

„Na místo náměstka pro kulturu a sociální věci jsme navrhli znovu Svatomíra Recmana, na cestovní ruch, územní plánování a investice pak Ivana Strachoně,“ upřesnil ještě Babka, který také bude neuvolněným radním společně s Karlem Kubošem.

V nejbližších dnech budou sociální demokraté s komunisty dojednávat další detaily společného vládnutí. Koaliční smlouvu hodlají podepsat na přelomu října a listopadu. Ustavující krajské zastupitelstvo se pak uskuteční 8. listopadu.

Reklama

Výběr článků

Načítám